L'exregidor de Sant Joan de Vilatorrada i pallasso, Jordi Pesarrodona, ha declarat davant del jutge que no va tenir "res a veure" amb l'organització de l'1-O i que va anar al centre de votació de l'escola Joncadella com un "ciutadà més". Avui ha començat el judici al pallasso per un presumpte delicte de desobediència greu. Pesarrodona s'enfronta a dos anys d'inhabilitació per exercir cap càrrec o treball públic i a una pena de 5.400 euros per haver participat en el referèndum de l'1-O. 

També ha declarat com a testimoni el cap de l'operatiu de la Guàrdia Civil. Ha assegurat que va reconèixer Pesarrodona per la foto del nas de pallasso i ha afirmat que va veure clarament que exercia un lideratge sobre la gent que hi havia congregada a l'escola. L'agent també ha dit que van anar a Sant Joan de Vilatorrada perquè uns "agents informatius" havien vist que hi havia material electoral. Finalment, el cap de l'operatiu ha assegurat que van usar la força "de forma proporcional i sense ànim de venjança". Pesarrodona es va plantar el 20-S al costat d'un Guàrdia Civil durant els escorcolls a diversos departaments de la Generalitat i ho va fer pacíficament i com a mostra de reivindicació pacífica. Portava el seu nas de pallasso. Deu dies més tard, va participar en el referèndum del seu poble, i novament va exercir la resistència passiva.

L'arribada als jutjats

El pallasso ha arribat a dos quarts de deu als jutjats i ha estat rebut per unes 300 persones, entre les quals diversos càrrecs electes de Junts per Catalunya, ERC i la CUP. Abans d'accedir als jutjats, Pesarrodona ha afirmat: "El judici està guanyat abans d'entrar, perquè ells han perdut encara que em condemnin".

 

El judici ha començat a les 10 h i a les portes del jutjat penal 2 de Manresa s'hi han concentrat diverses persones per donar-li suport. Entre els manifestants hi havia la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, el portaveu de JxCat al Parlament, Eduard Pujol, i el diputat parlamentari del mateix grup Francesc de Dalmases

Abans d'entrar al jutjat, Jordi Pesarrodona ha assegurat que la seva causa no hauria d'haver arribat a judici, ja que ell "no era ni alcalde". Segons l'activista, tot es tracta d'una "persecució" amb la intenció de "desactivar el procés". Ara bé, l'exregidor té clar que aquesta repressió només aconsegueix "fer-nos més forts".