L'advocat Andreu Van den Eynde, que defensa Oriol Junqueras i Raül Romeva, creu que a Espanya, la justícia espanyola utilitza el delicte de rebel·lió per "escampar la por" entre la ciutadania. Alhora, precisa l'advocat, és l'únic delicte del codi penal que permet a un alt tribunal suspendre càrrecs polítics del seu exercici.
Van den Eynde ha explicat al diari escocès The National que la justícia espanyola es va començar a endurir quan el moviment independentista va eixamplar-se. "Van començar a notar la pressió dels independentistes quan, sobretot a partir del 2014, van convertir-se en majoria".
En aquests moment, precisa l'advocat, la justícia va dissenyar una resposta al moviment partidari de separar-se de l'estat espanyol. "Les acusacions de rebel·lió als líders independentistes actuen amb l'objectiu de frenar en sec aquest creixament", diu Van den Eynde al rotatiu.
Estratègia jurídica
L'estratègia jurídica assolia així el seu objectiu: "Una cosa tant desproporcionada atemoriria als catalans", relata l'advocat . El fet que més de 700 alcaldes catalans fossin imputats també entrava dins el "pla d'afeblir l'independentisme", afegeix.
En l'entrevista, Van den Eynde assegura que l'estratègia ha continuat amb el judici al procés. "Han tingut la necessitat de constuir un relat sobre fets inventats, donant importància a l'argument de la violència encara que sigui un contrasentit".
Sobre l'inici del judici, Van den Eynde apunta que els presos estan convençuts de la seves defenses i esperen amb ganes encarar aquest període. "El que realment volen és començar i acabar el judici perquè d'aquesta manera poden afrontar el tribunal. Es senten confiats" detalla l'advocat.
Per il·lustrar aquesta confiança, els presos polítics van difondre als seus comptes de Twitter missatges d'agraïment i força quan deixaven enrere la presó de Lledoners per anar cap a Madrid.