La travessia judicial de la causa pel procés independentista de Catalunya ha passat per diverses fites que restaran en la memòria durant molt de temps. Ingressos a la presó, fugues, investidures fallides i xocs amb els tribunals internacionals han marcat l'esdevenir del cas. Però aquestes no són les úniques circumstàncies que l'han determinat.
Aquestes són les dates més importants relacionades amb el judici al procés que començarà el pròxim 12 de febrer.
Any 2017
6 setembre
El Parlament, amb el suport de JxSí i la CUP i en absència de Ciutadans, PSC i PPC, aprova la llei del referèndum.
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i els seus consellers signen el decret de convocatòria del referèndum sobiranista per a l'1 d'octubre.
7 setembre
El Constitucional suspèn cautelarment la convocatòria del referèndum.
El Parlament, amb el rebuig frontal de l'oposició, aprova la llei de transitorietat. Es crea la Sindicatura Electoral de Catalunya.
12 setembre
El TC suspèn de forma cautelar la llei de transitorietat.
17 setembre
El TC anul·la la llei del referèndum en una sentència en la qual nega a Catalunya el dret a l'autodeterminació.
20 setembre
La Guàrdia Civil deté catorze organitzadors del referèndum, entre ells una desena d'alts càrrecs de la Generalitat, i escorcolla els departaments d'Economia, Exteriors, Treball i Governació de la Generalitat.
Manifestació mentre la comitiva judicial estava escorcollant la Conselleria d'Economia.
El Constitucional anul·la els acords de la Mesa del Parlament que van permetre convocar el referèndum.
27 setembre
La justícia ordena tancar els locals del referèndum.
1 octubre
Se celebra el referèndum independentista. Policia i Guàrdia Civil es despleguen davant la passivitat dels Mossos. Es produeixen càrregues policials. El Govern assegura que el 90% dels votants han apostat pel "sí".
3 octubre
Missatge institucional del rei Felip VI. Davant la situació d'extrema gravetat que viu Catalunya, crida a assegurar l'ordre constitucional, la vigència de l'estat de dret i l'autogovern de Catalunya.
16 octubre
La jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela envia a la presó els líders de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, i d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, per promoure l'assetjament a la Conselleria d'Economia.
27 octubre
El Parlament, en absència de l'oposició, declara la independència de Catalunya.
El Senat abona l'aplicació de l'article 155 de la Constitució i el govern espanyol destitueix Puigdemont i el seu Govern.
29 octubre
Carles Puigdemont marxa a Brussel·les amb els exconsellers Antoni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig i Meritxell Serret. També l'acompanyen Dolors Bassa i Joaquim Forn, però aquests van tornar a Espanya per declarar davant l'Audiència Nacional més tard.
30 octubre
La Fiscalia General de l'Estat es querella a l'Audiència Nacional contra Puigdemont i els seus 13 consellers per rebel·lió, sedició i malversació, i en el Tribunal Suprem contra l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i cinc membres de la Mesa que van tramitar la declaració d'independència.
El Constitucional suspèn la declaració unilateral d'independència (DUI).
2 novembre
La jutgessa Lamela envia a la presó sense fiança l'exvicepresident Oriol Junqueras i set exconsellers (Jordi Turull, Josep Rull, Meritxell Borràs, Raül Romeva, Carles Mundó, Dolors Bassa i Joaquim Forn). A Santi Vila li imposa una fiança de 50.000 euros.
3 novembre
Lamela ordena la detenció i ingrés a la presó de Puigdemont i els quatre consellers fugits.
Santi Vila surt de la presó després de dipositar la fiança.
8 novembre
El Constitucional anul·la la declaració unilateral d'independència (DUI) i la llei de transitorietat catalana.
9 novembre
Forcadell ingressa a la presó amb fiança de 150.000 euros per ordre del jutge del Suprem Pablo Llarena, que decreta llibertat amb fiança per als membres de la Mesa.
10 novembre
Forcadell surt de la presó després de dipositar la fiança.
24 novembre
El jutge Llarena assumeix la causa contra el Govern i els Jordis, que fins al moment portava l'Audiència Nacional.
4 desembre
Els exconsellers Romeva, Mundó, Rull i Turull surten de presó després de pagar una fiança.
Any 2018
17 febrer
Anna Gabriel (CUP) no es presenta a declarar davant el Suprem i fuig a Suïssa.
19 febrer
Marta Rovira queda en llibertat però ha de pagar 60.000 euros de fiança després de declarar davant del jutge Llarena.
23 març
El jutge envia a la presó Jordi Turull un dia abans que comparegués al Parlament com a candidat a la presidència de la Generalitat. També ingressen a la presó Forcadell, Romeva, Rull i Bassa.
Processa 25 persones, 13 per rebel·lió. Deixa fora l'expresident Artur Mas, l'exdirigent del PDeCAT Marta Pascal i l'expresidenta de l'Associació de Municipis per a la Independència Neus Lloveras.
La secretària general d'ERC, Marta Rovira, marxa a Suïssa i planta Llarena, que cursa una ordre europea i internacional de detenció contra ella i contra Puigdemont i la resta de fugats.
25 març
La Policia alemanya deté Puigdemont quan travessava la frontera en cotxe des de Dinamarca rumb a Bèlgica. L'expresident ingressa a la presó de Neumünster.
5 abril
La justícia alemanya descarta el delicte de rebel·lió a Puigdemont.
6 abril
Puigdemont surt de presó.
16 maig
La justícia belga rebutja l'extradició dels exconsellers a l'exili per errors de forma.
27 juny
El Suprem confirma el processament de la cúpula del procés per rebel·lió.
10 juliol
El jutge Llarena tanca la instrucció i declara en rebel·lia els processats fugits, per als quals obre una peça separada.
Decreta la suspensió de càrrec públic de Puigdemont, Junqueras i altres quatre diputats catalans empresonats.
11 juliol
Els líders independentistes presos són traslladats a presons catalanes.
12 juliol
L'Audiència territorial de Schleswig-Holstein (Alemanya) decideix extradir Puigdemont només per malversació i no per rebel·lió.
19 juliol
Llarena rebutja el lliurament a Espanya de Puigdemont i retira les euroordres.
25 octubre
El Suprem obre judici oral contra 18 processats en la causa.
2 novembre
La fiscalia acusa al Suprem de rebel·lió a nou líders independentistes i demana 25 anys de presó per a Junqueras i 17 per a Forcadell i els Jordis. L'Advocacia de l'Estat opta a última hora per acusar per sedició i demana 12 anys per a l'exvicepresident.
1 desembre
Diversos acusats presos inicien una vaga de fam en protesta per la, segons el seu parer, lenta tramitació dels seus recursos al Constitucional.
5 desembre
La sala del 61 del Suprem rebutja per segona vegada apartar els jutges del tribunal del procés.
18 desembre
El Suprem celebra la vista de les qüestions prèvies.
20 desembre
Fi de la vaga de fam de quatre acusats a la presó.
27 desembre
El Suprem confirma la seva competència per jutjar el cas, però envia al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya la causa contra cinc exmembres de la Mesa del Parlament i l'exdiputada de la CUP Mireia Boya, acusats únicament per desobediència.
Any 2019
1 febrer
El Suprem dicta la interlocutòria en la qual admet la compareixença de centenars de testimonis en el judici, entre ells l'expresident Mariano Rajoy; rebutja reservar espai per a observadors i fixa la data de judici.
Els presos tornen a Madrid.
S'anuncia que el judici del procés començarà el 12 de febrer.