La declaració de Carles Mundó ha estat un pols dialèctic entre el que va ser conseller de Justícia i el fiscal Javier Zaragoza. Un fiscal contra un advocat hàbil i que no tenia cap mena d'intenció de respondre per fets que no ha comès i que coneix el funcionament d'una sala de vistes i de com encarar l'interrogatori del ministeri públic.
Mundó ha estat molt clar només començar. Només ha respost a les preguntes sobre malversació, que és el delicte que se li imputa juntament amb desobediència.
El "teva-meva" ha anat creixent al llarg de la declaració fins que Mundó ha posat entre les cordes el fiscal dient que no té res contra ell: "Vostè m'assenyalaria incidents concrets però no me'ls pot plantejar perquè no hi van ser".
"Quan es van aprovar els decrets del referèndum, no s'havien suspès encara pel TC", ha dit puntualitzant al fiscal. I ha seguit: "Vaig atendre tots els requeriments del TC perquè no vaig fer cap acció des del meu departament per incomplir-los".
"En l'àmbit de les meves competències no vaig realitzar cap acte d'allò que se'm deia que no havia de realitzar", ha reblat fent callar en sec el fiscal.
L'acord del 6 de setembre no es va executar
Ha dit taxatiu Mundó a l'advocada de l'Estat a qui ha marejat força. "A mi se m'interroga pel delicte de malversació i és que per organitzar aquell referèndum no es va gastar ni un euro com va dir el ministre Montoro".
"L'únic que em preocupava a mi i al Govern és si l'organització del referèndum comportava despesa pública", ha insistit.
"Si la meva firma era irrellevant per convocar, també ho deuria ser per desconvocar", ha dit Mundó a Rosa María Seoane.
Declaració política
"Es feia per emfatitzar el caràcter polític del moment. Que hi hagués les firmes de tots els consellers no afegia ni treia valor jurídic. L'única cosa rellevant era que estigués firmat pel president", ha dit Mundó sobre el decret del referèndum
"Es va fer per emfatitzar el caràcter polític del moment", ha remarcat el que va ser conseller de Justícia donant valor al que considera que "era una expressió política per donar compte a la ciutadania del compromís polític del Govern".
No hi ha delicte
I com la resta de consellers ha reiterat que no hi ha delicte: "Ho fèiem amb la certesa que la firma d'un decret de convocatòria d'un referèndum no només ens semblava que no fos delicte, és que n'estàvem convençuts. Tenir la certesa que no era delicte era un element rellevant".
Carles Mundó ha declarat passades les vuit del vespre i només ha volgut respondre les preguntes sobre els delictes dels que l'acusen: malversació i desobediència.
Mundó ha negat haver assistit a reunions a la Casa dels Canonges davant un fiscal burxeta. Javier Zaragoza s'ha volgut lluir al final del dia. Però Carles Mundó ha anat assentint amb paciència responent curt i concret.
La malversació
"Quan el TC va suspendre la disposició addicional em consta que la intervenció general de la Generalitat va bloquejar la capacitat de maniobra de la partida pressupostària".
"No tinc coneixement de qui ha pagat les despeses que em planteja el que sí que sé és que no es va sufragar amb diner públic", ha instit Mundó quan han arribat les preguntes de torn sobre les presumptes factures d'Unipost.
"Hi havia controls per part del Ministeri d'Hisenda. Era impossible fer contractacions pel referèndum". "No es va contractar ni es va intentar contractar i hagués estat absurd, perquè hagués arribat molt després de l'1-O", ha explicat el que va ser conseller de Justícia a preguntes del seu advocat Josep Riba.
L'1-O i el 20-S
Sobre l'1 d'octubre Mundó ha explicat que la conselleria es va ocupar amb el TSJC d'ampliar les guàrdies dels jutjats, que era el que pertocava.
Sobre el 20-S Mundó ha dit que no pensava respondre cap pregunta perquè no té res a veure ni amb els delictes de malversació ni desobediència.
"El referèndum no incompleix la llei perquè no hi ha fets imputables al Govern", ha dit Carles Mundó.