Carme Forcadell, l'última dels processats a declarar, ha començat després de dinar i ha respost a les preguntes de la fiscal Consuelo Madrigal, que ha començat l'interrogatori preguntant sobre l'ANC i l'època en què Forcadell en va ser presidenta.
La presidenta del Parlament ha hagut d'aclarir i corregir diversos cops la fiscal en moltes de les preguntes davant el garbuix que s'ha fet el ministeri públic entre les competències del Parlament i la Mesa, les resolucions acceptades a tràmit i les competències del Parlament i el TC. Fins al punt que Consuelo Madrigal s'ha posat molt nerviosa, quan Carme Forcadell ha enumerat les vegades que la fiscalia i el mateix Tribunal Suprem han desoït el TC.
"Jo no vaig participar ni vaig dirigir cap estratègia. Em vaig limitar a exercir el càrrec de presidenta del Parlament", ha dit Forcadell quan la fiscal l'ha qüestionada. "No és necessari ser jurista per ser presidenta del Parlament", ha dit Forcadell davant les preguntes de la fiscal, a qui li ha hagut d'explicar el funcionament del Parlament i la Mesa.
"No és potestat de la Mesa entrar en el fons de les tramitacions parlamentàries", ha explicat Forcadell fins a tres vegades enmig del garbuix de preguntes que ha fet Consuelo Madrigal quan ha intentat demostrar que la Mesa havia d'haver inacceptat la tramitació de tot el procés independentista.
"Només hi ha dues vegades que s'han inadmès a tràmit dues propostes. I van ser justament la que vostè es refereix el 2009 i el 2010 i van ser precisament perquè el reglament permet entrar en el fons quan és iniciativa legislativa popular", ha dit Forcadell esquivant la pregunta trampa de Consuelo Madrigal.
En el Parlament s'ha de poder parlar absolutament de tot
Madrigal també ha preguntat sobre el vot de qualitat que no té el president del Parlament. Forcadell ha acabat explicant a la fiscal com funciona un parlament: "En el Parlament s'ha de poder parlar absolutament de tot. La paraula ha de ser lliure, el debat ha de ser lliure. Una altra cosa són les conseqüències jurídiques d'aquest debat".
"Jo no sé si per raons polítiques hi ha hagut un canvi de jurisprudència respecte a les sentències del TC. La Mesa del Parlament sempre hem tingut en compte els drets fonamentals, la llibertat d'expressió, la llibertat política i la inviolabilitat parlamentària. Poden canviar els magistrats, la jurisprudència, però els drets fonamentals no canvien", ha dit taxativa Forcadell.
Forcadell ha intentat explicar com el TC va entrar en un terreny que no li pertocava: "El TC ens estava demanant una cosa que és impossible. Com pot convertir-se la Mesa del Parlament en un òrgan censor? Això no ho pot fer la Mesa d'un Parlament. Ha d'afavorir el debat i ha de ser lliure. No es pot permetre que la censura entri en un Parlament perquè s'estaria soscavant la base".
"Jo respecto el TC, en cap moment cap membre de la Mesa tenia en la seva voluntat desoir els mandats del TC, en cap moment. Jo valoro els avenços del TC pel que fa a la defensa dels drets humans. Però també considero que hi ha hagut una politització del TC i, a l'hora de jutjar determinats temes relacionats amb Catalunya i temes territorials, ha utilitzat drets polítics en lloc de criteris jurídics", ha exposat Forcadell.
La Mesa no es podia convertir en un Tribunal Constitucional
Madrigal s'ha enrocat amb les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent. I Forcadell ha hagut de dedicar uns minuts a explicar-l'hi: "Era una resolució política, no tenia transcendència que s'aprovés o no. Les conclusions no havien de canviar".
Forcadell també ha hagut de parar els peus a la fiscal quan ha interpretat un dels seus tuits sobre els Mossos.
El 6 de setembre
"Jo no permeto res. Ho va permetre el ple. No és la meva facultat permetre res", ha dit Forcadell davant la pregunta tendenciosa de Consuelo Madrigal de com va permetre que s'aprovés la llei del referèndum.
"Ràpida no va ser, eh, va durar moltíssim, tot el dia", ha replicat Forcadell quan la fiscal ha insistit en per què es va tramitar la llei tan ràpid.
No podem prohibir el debat
Carme Forcadell ha hagut de fer grans esforços per fer-li entendre a la fiscal que no és delicte debatre en un Parlament, que el TC no ho va prohibir i que el que es va aprovar primer va ser la llei del referèndum i després la llei de transitorietat jurídica. I és que Consuelo Madrigal s'ha fet un embolic de lleis i dies.
L'1-O i el 20-S
"Sap que es van comprar paperetes i urnes?", ha dit la fiscal entrant en el fons del tema al cap de gairebé dues hores d'interrogatori. "Això no ho sap ningú. M'agradaria saber-ho", ha etzibat Forcadell.
La presidenta del Parlament ha respost que "no" a totes les preguntes que li han fet sobre l'organització del referèndum. I ha negat que fes cap tuit convocant "murs humans".
Jo no estava al cas de tot el que corresponia al Govern
Forcadell ha explicat que es va acostar a la Conselleria d'Economia per donar ànims al vicepresident Oriol Junqueras i que només va tenir temps de saludar-lo. "Vaig veure molta gent, cantant, amb clavells a la mà", ha explicat Forcadell matisant que "ningú impedia l'entrada".
La fiscalia ha fet posar el parlament que va fer Forcadell en la concentració de l'endemà de les detencions del 20 de setembre per preguntar si recordava si en aquell moment era presidenta del Parlament. "Entenc que votar no és un delicte. Estava representant els que voten sí i els que voten no", ha dit.
La fiscal ha intentat vincular una suposada pressió al poder judicial perquè la protesta es va fer davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.
Tampoc ha pogut mostrar la fiscal un tuit que situava a les 9 del matí davant del Departament d'Economia el dia 20 de setembre quan Forcadell li ha replicat que el va fer a la tarda.
La fiscal no l'ha pogut ensenyar perquè no el trobava, però apareix amb una simple cerca.
El 10-O
Carme Forcadell ha hagut d'explicar que no es va convocar cap ple després de l'1-O perquè el TC va suspendre l'admissió a tràmit.
Davant aquesta situació va ser el president Carles Puigdemont qui va demanar comparèixer per parlar de la situació política. I la Mesa ho va admetre a tràmit. "Cap grup parlamentari va posar cap problema", ha insistit.
Sobre la declaració del 10-O, Forcadell ha explicat que no es va registrar i que es va signar fora de l'hemicicle. També que Puigdemont va suspendre la declaració d'independència "a favor del diàleg".
El 27-O
I Carme Forcadell ha tornat a explicar que la declaració política del 27-O estava en el preàmbul. I que, per tant, no es votava cap declaració d'independència. "Vaig llegir el preàmbul precisament perquè és la part que no es vota", ha concretat.
Consuelo Madrigal ha qüestionat fins i tot que es permetés als alcaldes entrar al Parlament amb la "vara de mando".
Els lletrats
Forcadell ha explicat que tot i que els informes dels lletrats no són vinculants, la Mesa del Parlament va traslladar l'advertiment als diputats del Parlament.
També ha exposat que els lletrats treballaven amb un "excés de zel i autoprotecció i es remeten a decisions jurídiques", ha dit, "però nosaltres havíem de prendre decisions polítiques", ha conclòs.
Forcadell i Junts pel Sí
Madrigal ha tret la bateria de tuits sobre la Diada del 2013 en què Forcadell va demanar a Artur Mas que posés les urnes per a la consulta del 2014.
Carme Forcadell ha explicat com va acabar a la llista de Junts pel Sí, la llista unitària entre PDeCAT i ERC, MES i independents i com juntament amb Raül Romeva i Muriel Casals va acceptar anar a la candidatura com a independent.
Durant la declaració, Forcadell ha hagut d'anar corregint Madrigal, que feia preguntes que no s'ajustaven ni als temps ni a la realitat. La presidenta del Parlament ha hagut d'explicar fins i tot qui formava Junts pel Sí. Madrigal ha volgut entrar en el plebiscit i s'ha topat amb aquesta resposta de Forcadell: "Dels 83 diputats a favor del dret a decidir, 72 eren independentistes. Volíem la majoria absoluta".
"No vaig tenir res a veure ni amb el programa electoral de Junts pel Sí ni amb el programa polític", ha explicat Forcadell. "Jo em vaig assabentar que seria presidenta del Parlament una setmana abans de ser escollida", ha puntualitzat.
El full de ruta
Forcadell ha negat que participés en la redacció del full de ruta de l'ANC.
La presidenta del Parlament ha explicat que "la Via Catalana va ser espectacular", quan la fiscal ha tret el tema de les mobilitzacions massives que menciona el document. I ha matisat: "Que la gent s'ho passi bé, que gaudeixi i que no s'hagi vist abans".
"Teníem interès que les eleccions (27-S) fossin plebiscitàries. Un cop ja es van presentar junts, el full de ruta ja no tenia sentit", ha matisat. El seu contingut va quedar substituït pel programa electoral.
Sobre les anotacions a l'agenda Moleskine de Josep Maria Jové, Forcadell ha estat clara: "No en tinc ni idea". També ha negat que la Diada del 2015 digués que seria l'última.
El català
Forcadell s'ha sumat a la protesta per la manca de traducció simultània del català: "Encara que puc entendre i entenc les raons del tribunal, la realitat és que el català sempre acaba sent una llengua minoritzada, i això fa que sentim que els nostres drets lingüístics són vulnerats. No tinc cap problema de parlar en espanyol. És també la llengua de Catalunya i de molts catalans i catalanes".