I després de dinar, han sortit els cotxes.

La fiscalia ha reprès l'interrogatori mostrant l'informe de la Guàrdia Civil on es veuen tres dels vehicles que van patir danys durant el 20-S. Un informe amb les fotografies de tres Nissan Patrol, dues d'elles dels que estaven aparcats davant la Conselleria d'Economia.

"És evident que hi ha tres vehicles danyats; vaig condemnar i condemno els danys. Les imatges no representen una mobilització de 60.000 persones que va transcórrer amb normalitat. Ningú va captar la imatge de quan es van produir els danys. Aquestes imatges no es poden tractar com si fossin d'un alçament de 60.000 persones. La normalitat va ser la tònica de la concentració", ha relatat Jordi Sànchez.

I Sànchez ha fet balanç de totes les mobilitzacions que s'han organitzat. "En cap d'aquestes manifestacions mai hi va haver cap incident", ha dit.

"Va ser una manifestació que no tenia voluntat de fer mal a persones o a béns", ha insistit.

Hi ha un setè vehicle amb rodes punxades i bonys, ha explicat el fiscal, pel qual Manuel Marchena li ha demanat si està documentat. I és que a Jordi Sànchez només li consten sis vehicles.

Sànchez ha desvinculat els danys del referèndum, però els argumenta perquè la mobilització es va improvisar: "Quan hi ha un gran nombre de persones i no s'ha pogut garantir amb prou temps, sempre és possible que uns pocs s'aprofitin de l'anonimat per causar danys".

De fet, al llarg de l'interrogatori, Sànchez ha dit i remarcat diversos cops que va ser una mobilització improvisada, però que no es va fer res més ni res menys que en altres convocatòries.

Jordi Sànchez, a preguntes de l'advocada de l'Estat, ha admès que li van demanar que reservés un espai per aparcar els cotxes de la Guàrdia Civil, però va dir que no es veia capacitat per garantir aquest espai davant la gran concentració de gent: "No hi va haver una negativa, ni una imposició, sinó la consideració de dir que no em veig capacitat i no sé com desplaçarem els voluntaris que no hi estan capacitats. No tindrem força per desplaçar milers de persones a un espai que estava ja densament ocupat".

El 20-S

Jordi Sànchez ha afirmat rotundament: "Protestàvem contra els escorcolls, però no els impedíem". Ho ha dit a preguntes del seu advocat, Jordi Pina, que s'ha centrat a reafirmar part de la seva declaració pel que fa a la manca d'incidents i violència.

També ha fet un històric de l'ANC, admetent que és una entitat que té per objectiu la independència i mobilitzar la ciutadania, però també ha remarcat que sempre de manera pacífica:  "Hi ha més incidències en un concert de 15.000 persones que en una manifestació de l'ANC".

L'advocada de Jordi Cuixart, Marina Roig, ha irromput en l'interrogatori de Jordi Sànchez per remarcar el fet que la concentració davant de la Conselleria d'Economia era pacífica i el passadís garantia la sortida segura de la comitiva judicial. Però Sànchez ha explicat: "A les 22 hores, la Guàrdia Civil em va comunicar que l'escorcoll no havia acabat. Remarco que l'ambient de la manifestació era festiu i no hi havia violència".

judici proces sala suprem videos captura

L'1-O

"Ningú va tenir consciència que cap autoritat judicial prohibís a la ciutadana participar en el referèndum", ha explicat Sànchez admetent que l'ANC va organitzar campanyes pel referèndum demanant "el vot favorable".

Vam organitzar actes amb milers de persones. Mai se'ns va dir: 'no podeu fer aquest acte'. Mai dels mais

"On és el delicte? On és la falta?", ha insistit Sànchez negant el delicte, com han fet tots els que han declarat ja durant el judici.

I també, com han fet els altres processats, ha explicat que el referèndum es va despenalitzar l'any 2005. "Segueixo pensant que teníem tot el dret a participar en aquell referèndum i que no desautoritzàvem cap autoritat judicial", ha insistit.

Però el fiscal li ha recordat que el TC el va prohibir. I Sànchez només ha citat la interlocutòria del TSJC on es demanava a la policia que no permetés la celebració del referèndum.

Jordi Sànchez ha remarcat que l'ANC no va rebre mai cap notificació dient que "aquestes activitats no es podien fer", referint-se a la campanya que demanava la participació en el referèndum. També ha dit que no va participar en cap activitat de cap centre escolar. "Les activitats d'Escoles Obertes no estaven prohibides per cap instància judicial", ha dit.

Sobre la votació, ha dit que va transcórrer amb normalitat i sense incidències, a excepció de les actuacions policials "desproporcionades i injustificades".

També ha destacat la prohibició de pilotes de goma que la policia espanyola va utilitzar. I ha recordat la lesió de Roger Espanyol i el veí de Lleida que va tenir un infart.

A preguntes de l'advocada de l'Estat, Rosa María Seoane, ha negat reunions amb el Govern per organitzar el referèndum: "No vaig tenir cap reunió amb el Govern sobre el referèndum. A excepció de dues reunions del Pacte Nacional pel Referèndum".

On són les paperetes?

Jordi Sànchez ha admès que van demanar als ciutadans que imprimissin les paperetes per anar a votar l'1-O. I ha desmentit que van demanar amagar les urnes.

"La riquesa informativa no té límits", ha respost Sànchez denunciant que va ser una invenció d'alguns mitjans de comunicació.

La resistència activa del fiscal

Ha negat que es fes una crida a la resistència passiva des de l'ANC. Només ha admès retuits al compte Escoles Obertes. Sànchez ha fet l'explicació mentre el fiscal li preguntava per la "resistència activa" que hi va haver a les escoles.

"Resistència activa", el nou concepte que ha inventat avui Javier Zaragoza.

Sànchez ha admès que es va demanar la resistència passiva quan l'hi ha preguntat l'advocada de l'Estat i ho ha lligat amb l'ordre que tenien els cossos policials per prohibir l'obertura dels col·legis.

I Sànchez ha aprofitat per donar les estadístiques dels Mossos i la policia espanyola, tant pel que fa al nombre d'urnes requisades i tancaments d'escoles, com d'intervencions policials.

"On hi ha major eficàcia? Mètodes policials de mediació i diàleg faciliten determinades situacions", ha conclòs.

L'Enfocats

A preguntes del seu advocat, Jordi Pina, Sànchez ha dit que no coneixia l'Enfocats i l'ha qualificat d'apòcrif". Però sí que l'ha explicat, perquè, com ha dit el seu advocat, l'ha pogut llegir "en la soledat de la seva cel·la".

La declaració de Jordi Sànchez ha estat tan llarga que fins i tot ha tingut temps d'explicar el "Passi-ho bé" de La Trinca.