"Em considero un pres polític; és un judici polític", ha començat Jordi Sànchez. "Tots els fets que denuncien les acusacions són falsos", ha prosseguit i després ha justificat per què responia a la fiscalia: "No tinc cap temor a respondre".

L'interrogatori a Sànchez ha girat al voltant dels cotxes, la concentració i en intentar provar que ell va ser responsable d'aquest "tumult". Els danys als cotxes són l'única carta que té el ministeri fiscal per intentar provar la rebel·lió i la implicació de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart en el procés judicial.

Jordi Sànchez ha negat la violència i ha explicat per què van acabant pujant als cotxes de la Guàrdia Civil per desconvocar. L'ANC desconvocava a les 00h i davant els últims manifestants van decidir fer la crida a marxar.

També ha detallat que la crida a la mobilització permanent era cívica i amb "espectacles" a la plaça Catalunya.

El que sí que ha admès Sànchez és que no va demanar permís per pujar als vehicles, tot i que va declarar tot el contrari a la jutgessa Carmen Lamela. Jordi Sànchez ha dit que el van trair els nervis durant la declaració a l'Audiència Nacional.

Les armes

Sànchez ha revelat que és el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, qui li demana col·laboració. L'expresident de l'ANC no ha pogut concretar quants cops va parlar amb Trapero però sí que n'ha detallat tres. La primera per fer el passadís i dues més on es comunica que ja està fet.

Hi ha un altre bloc de trucades "que va ser el més intens emocionalment", ha dit, quan el tinent de la Guàrdia Civil li comunica que dins els cotxes policials hi havia armes llargues dins. "Això a mi em va generar una tensió com poques vegades he viscut". Sànchez va comunicar que no era la seva responsabilitat protegir les armes.

Jordi Sànchez ha explicat un tercer bloc de trucades en el moment que la comitiva judicial havia de sortir. Va demanar als voluntaris deixar de protegir els vehicles perquè eren més de les dotze de la nit. La Guàrdia Civil mai va fer cap gest per treure les armes​.

"L'ordre públic va estar sota la responsabilitat dels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil. Això era el servei garantit d'ordre públic pels cossos i les forces de seguretat de l'Estat i una labor molt diferent és la responsabilitat dels convocants en oferir un mínim de servei d'ordre per facilitar que tot es desenvolupa amb normalitat i perquè hi hagi una interlocució amb els cossos i forces de seguretat", ha exposat.

Jo no em veia capacitat per desplaçar una concentració de milers de persones

Sànchez ha volgut concretar que no s'estava dificultant l'acció de la comitiva judicial. "No hi va haver cap cas que deixessin d'estar presents a l'escorcoll per la concentració per la mobilització". "La comitiva judicial va fer tota la seva tasca; no ho dic jo, ho diu la Guàrdia Civil durant la seva declaració davant la jutgessa Lamela".

Sànchez s'ha mostrat ferm que no era responsable de la mobilització ni podia desconvocar-la: "Jo amb un megàfon no soc capaç de desmobilitzar aquella concentració". A la qual cosa el fiscal ha replicat: "Però sí que ho va fer a la nit". I Sànchez ha dit que ho van fer des de l'escenari un cop ja estava tot reorganitzat.

No es va preparar cap assalt a l'edifici 

"No hi ha ni un segon d'aquelles imatges que posin en risc la comitiva judicial", ha reblat Sànchez emparat amb els vídeos de les càmeres de seguretat de dins i fora de la conselleria.

Jordi Sànchez ha dit que no és normal que la secretaria judicial sortís per l'edifici del costat però que la secretària no va voler sortir per la porta principal perquè "va tenir la percepció que no era segur".

Els cotxes

"Quan vaig arribar ja hi havia una muralla humana i no vaig veure els vehicles", ha dit Sànchez. "Des de la porta fins on eren els vehicles ja estava tot replet. No em vaig fixar en els vehicles fins més tard", ha concretat.

"Vaig veure vehicles danyats, però no és ajustat ni proporcionat creure que una acció concreta criticable per part de pocs individus sigui l'excusa per criminalitzar, penalitzar, una mobilització de 40, 50, 60 mil persones que estaven presents", ha dit Sànchez provocant la següent rèplica del fiscal: "No es penalitza la mobilització, sinó els resultats".

"No són set vehicles danyats, sinó sis. I no hi trec importància", ha dit Jordi Sànchez a preguntes del fiscal, que ha tornat a posar sobre la taula els 7 cotxes de la Guàrdia Civil amb danys.

"No hi va haver cap moment concret en què es van produir els danys", ha dit Sànchez quan el fiscal l'ha tallat somrient dient que potser s'havia seleccionat la informació.

Sànchez ha insistit que els danys es van produir al llarg de la jornada i que en cap moment ningú va obrir ni va intentar entrar en els vehicles.

Jo no assumeixo la seguretat de res

"Jo era el responsable del passadís, que és el que se'm va demanar", ha matisat Jordi Sànchez davant la insistència del fiscal de fer-lo responsable de la seguretat de la mobilització del 20 de setembre. "Quan m'informen que hi ha armes als vehicles assumeixo que un grup de voluntaris es posi al voltant dels vehicles", ha exposat, també. "Vaig assumir, no sé amb encert o no, que els voluntaris de l'ANC posessin tota la seva obstinació que hi hagués un passadís per poder transitar".

"La Guàrdia Civil va decidir quedar-se a Economia fins que no es poguessin retirar els vehicles danyats", ha remarcat Sànchez i ha negat rotundament la violència, la base del delicte de rebel·lió de què se l'acusa.

No hi va haver violència ni aldarulls

"La mobilització es va fer per protestar contra una decisió judicial: la protesta forma part d'una societat democràtica", ha explicat Jordi Sànchez sobre la concentració que hi va haver davant el Departament d'Economia el 20 de setembre mentre es feien els escorcolls i després de les detencions dels alts càrrecs.

"Les actuacions judicials van generar molta indignació. I els ciutadans tenim dret a protestar" ha dit.

El fiscal Jaime Zaragoza ha preguntat quants "twitters" va fer aquell matí, presentant-ho com l'instigador de la manifestació en què basen la tesi de l'acusació de violència i rebel·lió.

"Quan convoquem una manifestació, sempre som molt escrupolosos de comunicar-ho a l'administració i assumir la responsabilitat del servei d'ordre", ha detallat Jordi Sànchez que s'ha encallat al llarg de tota la compareixença en els detalls.

Jordi Sànchez ha anat relatant el que va passar aquell dia i quin va ser el seu paper a través de les preguntes del fiscal: "La meva imatge és molts mitjans de comunicació a la porta i representants públics i vaig fer una crida a situar-nos uns metres més avall, a Gran Via, on ja s'havia tallat la circulació".

Sànchez ha explicat que quan arriba intenta posar-se en comunicació amb els responsables de mediació dels Mossos:  "M'indiquen que estan dins la seu de Vicepresidència i jo sol·licito entrar-hi. Els agents que estan a la porta em demanen que m'identifiqui i al cap de pocs minuts van dir que no tenia autorització per accedir i vaig marxar perquè tenia una reunió de treball".

Junqueras

Oriol Junqueras també va parlar amb Jordi Sànchez. Segons l'expresident de l'ANC van parlar quan l'exvicepresicent el va trucar per conèixer la situació i per valorar la seva visita a la Conselleria d'Economia com va acabar passant.

La manifestació i els voluntaris de l'ANC

Sànchez torna a les 13 h, a la seu d'Economia. I és aquí on es parla d'habilitar un passadís per deixar entrar la comitiva judicial que havia de portar detingut a presenciar l'escorcoll Josep Maria Jové. Jordi Sànchez ha revelat que és Joaquim Forn qui li demana el passadís.

Teníem un servei d'ordre que en el nostre argot són els voluntaris

"La petició de Forn és per utilitzar el servei d'ordre i garantir que des de l'interior de la conselleria i fins a fora per fer un pas. La mobilització ens va sorprendre a tots per la gran resposta que va tenir. Vam fer una previsió de 2.000 persones, perquè era una convocatòria d'un matí de dia laborable", ha concretat i ha bromejat sobre les dades de la manifestació: "Per primer cop a la història, l'acusació posa més manifestants que la Guàrdia Urbana. Guàrdia Urbana diu 40.000 i fiscalia parla de 60.000. Nosaltres mai donem xifres". Amb tot, el fiscal li ha retret que va dir que hi havia 50.000 persones.

El full de ruta

Sànchez ha dit que coneix el Llibre Blanc, "sé que és un material amb una voluntat de dibuixar escenaris des d'una visió retrospectiva i acadèmica", ha exposat per mostrar el document més com a un informe analític que com a un full de ruta.

"Els fulls de ruta són elements de declaracions d'intencions, declaracions polítiques que tenen el valor que tenen", ha concretat traient-li valor al document.

 El full de ruta de l'ANC és un document normal. Tothom fa servir fulls de ruta. Fins i tot el president Pedro Sánchez

Jordi Sànchez, que ha declarat amb un llaç groc a la solapa, el mateix que porta des del primer dia del judici ha apel·lat a les "mostres de civisme i la no-violència de les grans manifestacions amb centenars de milers de persones".

I ha concretat que l'ANC apel·lava a unes "formes cíviques no violentes de manifestació".

La fiscalia s'ha de centrar en aquest interrogatori en la rebel·lió i en demostrar la violència, que és del que s'acusa a Sànchez i no en la malversació imputada als membres del Govern i en el que el ministeri públic ha centrat la línia d'acusació amb els consellers.