"Se m'acusa per les meves idees i no pels fets". Així ha arrencat la declaració d'Oriol Junqueras davant del Tribunal Suprem aquest dijous al matí, en la tercera sessió del judici del procés. Aquest ha estat l'argument que ha fet servir per explicar que no respondrà les acusacions, ni la Fiscalia, ni l'advocacia de l'Estat, ni Vox, tal com va avançar El Nacional.
A preguntes del seu advocat Andreu Van den Eynde, el vicepresident del Govern ha explicat quin càrrec ocupa actualment: diputat del Parlament de Catalunya. I ha fet un repàs a la seva trajectòria política, destacant emocionat el seu pas com alcalde de Sant Vicenç dels Horts, i ha exposat que va ser cessat com a vicepresident per l'aplicació de l'article 155. Ha tancat la primera exposició contundent, dirigint-se al tribunal: "Em considero un pres polític".
Abans de respondre a les qüestions de la defensa, Junqueras ha indicat que respondrà en castellà perquè la traducció consecutiva no és pràctica. To i això, ha dit que "és un plaer parlar en castellà". “Em dona l’oportunitat de dirigir-me a la societat espanyola després d’un any i mig de silenci forçat”, ha sostingut.
Junqueras ha destacat també que ni ell ni ERC han estat mai esquitxats per cap cas de corrupció en els seus 88 anys d'història com a partit.
Defensa del dret d'autodeterminació
Per altra banda, Junqueras també ha fet una defensa ferma del dret a l’autodeterminació, que ha descrit com a “l’aplicació del principi democràtic”. En aquest sentit, ha fet una llista de democràcies occidentals que han permès la realització d'aquest dret: Suècia, Dinamarca, el Regne Unit i el Canadà.
Justament s’ha agafat al cas del Quebec i el Canadà per recordar que va ser en un referèndum que “les autoritats no consideraven legal”. Però van considerar que “calia donar resposta als ciutadans”, encara que haguessin perduts els independentistes. “La resposta del Tribunal Suprem canadenc va ser que calia reconèixer aquest dret i donar-hi una sortida política”, ha dit davant del Tribunal Suprem espanyol.