"El 27-O es va llegir el preàmbul, però un preàmbul ni obliga ni estableix res", així ha negat Meritxell Borràs la DUI del 27 d'octubre. "Hi va haver una declaració política sense conseqüències jurídiques", ha afegit.
A preguntes de la seva advocada, Judith Gené, ha anat desvinculant tot el Departament de Governació dels preparatius del referèndum.
També ha explicat que el Tribunal de Comptes no ha demanat mai res a la seva conselleria sobre les despeses del referèndum.
Sobre la participació en l'1-O ha estat clara: "Vaig anar a votar".
La malversació
El fiscal ha posat entre les cordes Borràs en un interrogatori que no ha durat més de 30 minuts i que, en bona part, ha estat centrat a demostrar la malversació.
"De diners públics, no se'n van utilitzar per al referèndum", ha afirmat taxativa Meritxell Borràs a preguntes del fiscal Jaime Moreno, que busca provar el delicte de malversació.
Borràs ha començat passats uns minuts de les set de la tarda. Visiblement nerviosa, davant les preguntes d'un fiscal que no ajuda a tenir serenor: Jaime Moreno. Però les llàgrimes de Borràs, que s'entreveien al llarg de la declaració, han esclatat a preguntes de la seva advocada, quan ha recordat la data en què va morir el seu pare.
Ha estat la declaració més complicada a nivell personal de l'acusat que s'ha fet fins ara durant el judici.
La querella per les urnes
En el moment de fer el contracte marc pel material electoral "jo estava tranquil·la, però quan va arribar la querella vaig demanar un informe jurídic", referint-se a la denúncia contra el contracte per comprar les urnes el 2017. Meritxell Borràs ha exposat aquesta situació només començar la seva intervenció per contextualitzar la seva posició com a consellera.
Borràs ha hagut de respondre a les preguntes sobre malversació i Unipost amb les que avui s'ha obsessionat la fiscalia. I, com la resta de consellers, ho ha negat tot: "No hi havia despesa i hi havia la ferma voluntat que no n'hi hagués".
Sobre les factures d'Unipost, ha dit que no en tenia coneixement i sobre els anuncis del referèndum de les vies, ha explicat que es van emetre gratuïtament per TV3.
Pel que fa als locals, també ha dit que no van costar res perquè eren de propietat pública. També ha mirat de deixar clar que no era responsable dels locals.
Voluntat d’acord
Durant la seva declaració, a preguntes de l’advocada de l’Estat, Borràs ha defensat que en tot moment van tenir “la voluntat d’arribar a un acord amb el govern espanyol”. En aquest sentit, ha sostingut: “Totes les nostres accions eren amb aquesta voluntat”, partint de la base que hi havia un “mandat clar” de la majoria absoluta independentista del Parlament.
“Aquí hi ha una realitat i una voluntat de solucionar un problema polític a través de la política, que és com em sembla que s’ha de resoldre”, ha assegurat l’exconsellera de Governació. “Aquesta era la voluntat de la resta del Govern”, ha insistit. Malgrat tot, ha lamentat que “no hi havia ningú assegut a l’altra cadira”.
Crítica al TC
"Vam demanar al TC si el que fèiem en algun moment no era correcte. Ens va respondre quan ja havia quedat desert l'acord marc de les urnes, que deia que es podia fer tot el que estava emmarcat per eleccions i consultes", ha afegit.
La que va ser consellera de Governació ha fet una crítica al TC només començar la seva intervenció: "El TC s'ha polititzat els darrers anys, hi ha tots uns elements que ens posava un tribunal constitucional en una situació política".
El decret del referèndum
"La meva firma no era necessària. La firma de tots era un símbol, un gest que nosaltres respondríem a la voluntat i el compromís que teníem com a Govern davant el Parlament de Catalunya", ha dit Borràs sobre la firma del decret per convocar el referèndum.