L'exmagistrat, jurista i advocat Elpidio José Silva considera que el judici al procés al Tribunal Suprem està fent un "dany terrible" a la democràcia espanyola, tant per unes imputacions que considera "inconsistents" com per com se celebra la vista oral, amb "presses", sense calendari preestablert i amb testimonis que "divaguen" i fan "valoracions polítiques". A més, no confia gaire en la resposta del Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH), ja que el considera un òrgan polític que estarà "pressionat" per la resolució del 'Brexit' i que pot resoldre d'aquí sis o deu anys.
En declaracions a l'ACN, Silva ha estat molt crític amb el procediment judicial, que considera una "persecució ideològica" impulsada pel PP i una "injustícia" pels polítics presos i exiliats. De fet, considera "surrealista" el judici, ja que de moment, segons ell, no s'han valorat fets concrets, sinó que es fan valoracions polítiques, i algunes declaracions de testimonis "són infumables, no tenen rellevància penal".
En aquesta "obra de teatre judicial" ha criticat especialment alguns "testimonis alarmants", com els polítics del govern espanyol que "sembla que no sabien res i no dirigien" una "cúpula policial que fa por i vergonya". Així, ha criticat la "falta de separació de poders" per l'actuació de la fiscalia i la Guàrdia Civil el setembre del 2017, ja que no van deixar d'actuar tot i que el cas l'hauria d'haver instruït, segons Silva, la magistrada del TSJC que ja tenia obertes diligències. De fet, ha dit que les instruccions de la fiscalia als cossos policials aquelles setmanes podrien suposar un delicte de prevaricació i semblava que qui manava era la policia.
"Sembla justícia franquista"
A més a més, critica especialment el magistrat president Manuel Marchena, per acceptar "preguntes impertinents" i "divagacions", no fer preguntes i "deixar moltes coses al tinter, sense voler aprofundir". "És una elegància de closca, però una vergonya sense sentit", ha etzibat, afegint que l'actual regulació dels judicis data del segle XIX i no és "digna". "Sembla justícia franquista", ha reblat.
En un sentit similar, ha criticat que aquesta "precipitació" de Marchena per acabar ràpid el judici no s'entén si no és per motius electorals i suposa una "opressió" que sembla que pretengui "forçar el resultat". Segons ell, aquestes "presses" es deuen també al fet que un dels set magistrats està a punt de jubilar-se, cosa que si passa abans que acabi el judici podria suposar-ne l'eliminació i repetició. "És un disbarat, una vergonya", ha conclòs.
Escepticisme respecte el TEDH
Aquests defectes formals, denuncia, fan un "dany terrible" a la democràcia espanyola, i suposen una "calamitat" i una "desmoralització sense precedents en 100 anys", que tampoc s'arreglen pel fet que el judici es televisi en directe. Preguntat per si això pot ajudar el TEDH a resoldre a favor dels presos, Silva s'ha mostrat escèptic, ja que primer hauran de passar de sis a deu anys, i tampoc confia en la seva resposta, perquè la "pressió" política que rep el tribunal, "polititzat" segons ell, fa que la Unió Europea no pugui acceptar la separació de part d'un estat membre, que potser no podria reingressar a l'organització, poc després de la sortida de Gran Bretanya.
Elpidio José Silva va ser inhabilitat el 2013 com a jutge pel 'cas Blesa' contra l'expresident de Caja Madrid, al qual va enviar a presó provisional. El 2014 es va presentar a les eleccions europees amb el partit RED, però no va sortir elegit. Ara es dedica a l'advocacia i té despatx a Madrid i Barcelona.