La compareixença del vicepresident segon del Parlament, José María Espejo-Saavedra (Ciutadans), ha servit per a ratificar fil per randa el relat de la Fiscalia sobre la culpabilitat de Carme Forcadell i la majoria sobiranista de la Mesa. El dirigent unionista ha recordat que ell ja va avisar de les conseqüències de determinades decisions i ha donat la raó a les acusacions sobre la tramitació d’iniciatives parlamentàries o el criteri dels lletrats. La defensa de Forcadell, però, l'ha posat contra les cordes.

El membre de la Mesa ha declarat davant la sala segona del Suprem aquest dilluns a la tarda, després que ho hagi fet el president del Parlament Roger Torrent. Durant la seva intervenció, ha confirmat les tesis del ministeri públic, assegurant que en diverses ocasions van ser notificats pel Tribunal Constitucional sobre la seva “obligació d’impedir o paralitzar” determinades iniciatives parlamentàries.

En aquest sentit, ha recordat que, també en diverses ocasions, en els “llargs i intensos” debats de la Mesa, va advertir sobre les conseqüències de desobeïr l’alt tribunal. “Les meves advertències van ser escoltades però no ateses”, ha lamentat el dirigent de Cs.

De la mateixa manera, Espejo-Saavedra ha acusat la majoria sobiranista de la Mesa d’haver silenciat els lletrats de la cambra. “No van opinar perquè la majoria de la Mesa s’hi va oposar, malgrat que alguns vam demanar que opinessin”, ha carregat.

“En totes i cada una de les reunions de la Mesa on es qualificaven aquestes iniciatives, que donaven desenvolupament a una resolució anul·lada, vaig advertir i deixar clar que constés en acta no es podia admetre”, ha insistit.

6 i 7 de setembre

En contra dels arguments de la mateixa Forcadell, que ha defensat que la Mesa no pot fer d’”òrgan censor”, el vicepresident segon de la cambra ha rebatut que “la Mesa no és un òrgan polític, sinó governatiu”. En aquesta línia ha recordat que, malgrat que no és habitual, la Mesa pot i ha inadmès iniciatives parlamentàries, ja sigui per la seva forma o pel seu fons.

Sobre aquell dia, el diputat de Ciutadans ha arribat a dir que va ser “un atemptat a la democràcia” i que “res no va ser espontani”, sinó que els grups independentistes feia mesos que ho estaven preparant. Ha denunciat que l’aprovació de les lleis de desconnexió va ser-se amb una “interpretació forçada, irregular i frau de llei” del reglament del Parlament.

També ha assenyalat que no va haver-hi dictamen del Consell de Garanties Estatutàries com a conseqüència d’aquella interpretació, que va portar a “suprimir tots els tràmits”. Ha afegit que va ser el propi CGE qui va fer un comunicat, que no un dictamen, “dient que teníem dret a demanar-ho”.

Un fet subratllat per Espejo-Saavedra ha estat la publicació al butlletí del Parlament de les iniciatives, que segons ha relatat va fer-se malgrat l’oposició del secretari general de la cambra Xavier Muro. “Al final va publicar-se per un sistema estrany que encara no he aconseguit entendre”, ha dit.

Interrogat per l'advocada de l'Estat, també ha destacat la "gran presència de públic" en aquelles sessions, inclosos Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

La defensa el posa contra les cordes

A preguntes de l’advocada de Carme Forcadell, Olga Arderiu, el vicepresident segon del Parlament ha admès que els informes dels lletrats de la cambra no són ni vinculants ni preceptius. “Són aconsellables”, ha volgut remarcar el diputat unionista.

Per altra banda, Arderiu ha preguntat si, en alguna ocasió, Ciutadans ha fet servir la modificació de l’ordre del dia prevista pel reglament, o el procediment de lectura única. Espejo-Saavedra ha contestat afirmativament, però recordant que en el cas del 6 i 7 de setembre va ser un “evident frau de llei”. També ha admès que els grups van tenir "unes hores" per presentar esmenes a les lleis del referèndum i transitorietat, i que van poder presentar diverses peticions de reconsideració.

Preguntat sobre l’admissió a tràmit el 2011 d’una proposició de llei per a declarar la independència —del diputat Alfons López Tena—, que va “tramitar-se fins al final”, el membre de la Mesa ha dit “no tenir coneixement” d’aquest precedent.

La "deriva" del Diplocat

També l’ha posat contra les cordes l’advocada de Meritxell Borràs, Judith Gené, arran d’un acte del Diplocat per la visita de diputats europeus que Espejo-Saavedra ha denunciat que servien per difondre “l’argumentari independentista”. La lletrada ha deixat el dirigent unionista sense més paraules que “no ho sé”.

Concretament, l’advocada ha subratllat que en aquell acte hi van anar fins i tot el PSC i els comuns o que en algun debat del Diplocat hi van participar membres de Societat Civil Catalana. El vicepresident segon de la cambra s’ha vist incapaç de concretar res.