La Guàrdia Civil investiga el grau d'implicació de l'expresident de la Generalitat Artur Mas en la contractació de l'empresa T-Systems perquè donés suport informàtic a l'organització del referèndum de l'1 d'octubre de 2017, segons un informe a què ha tingut accés Europa Press, lliurat al Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona, que instrueix aquests fets.
Així es desprèn d'una de les converses de la directora de serveis de T-Systems, Rosa María Rodríguez Curto, investigada a l'esmentat jutjat per la seva presumpta participació en els preparatius del referèndum, que els agents de l'Institut Armat han analitzat. Es tracta de comunicacions amb altres empleats de l'empresa, en les quals es parla de les dificultats per realitzar els encàrrecs per al referèndum.
En aquest context, la Guàrdia Civil constata en un nou informe aportat a la causa, a què ha tingut accés Europa Press, que existeixen diverses "referències" a l'expresident català -inhabilitat fins al febrer de 2020 per organitzar la consulta del 9 de novembre de 2014- entre les comunicacions de responsables de l'empresa tecnològica que, "de resultar certes, revelaria la influència d'aquest amb els programes i contractació de T-Systems". Els agents de la unitat d'investigació afegeixen que "evidentment" aquesta tasca no li correspon a Mas una vegada que "ha cessat en el seu càrrec polític".
En un altre dels informes lliurats a la jutgessa d'instrucció del cas, Alejandra Gil, recorda que el maig de 2014, Mas va encarregar a aquesta mateixa empresa el "desenvolupament" de l'aplicació informàtica 'Registre de Catalans a l'Exterior' perquè aquests ciutadans poguessin participar en el 9-N. Un plataforma que després va heretar el Govern de Carles Puigdemont -fent una "sèrie de modificacions" - per utilitzar-la com a cens en l'1-O.
Posició de T-Systems
En una de les converses -que va tenir lloc el 16 de juny de 2017-, un directiu de l'empresa comenta a Rodríguez Curto que s'ha "d'estar preparat per a la pregunta amb el 'president': "Si torna a passar el tema de demanar serveis dins del contracte per a temes de l'1-O, quina és la posició de TS (T-Systems)".
Una setmana després, se li informa de la reunió que tindrà un "tal Adolfo" amb Artur Mas i encara que aquesta trobada és aliena a T-Systems es valora la possibilitat que surti a la llum aquesta mateixa conversa sobre l'actitud de l'empresa respecte al referèndum. "Serà empresarial i neutral", "complirem el contracte tret que hi hagi una ordre judicial, Com de costum!", emfatitzen els directius.
Tanmateix, als investigadors els crida l'atenció que aquests responsables se citin uns dies després amb la persona que s'hauria reunit amb l'expresident de la Generalitat per parlar de l'"entorn polític i com ho veu". "Sembla un contrasentit la indicació que es complirà el contracte tret d'ordre judicial, que són termes estrictament mercantils per després passar a parlar de l'entorn polític que res no té a veure amb el mercantil", aferma l'informe.
La Guàrdia Civil també ressalta una altra de les converses de la directora de serveis el març de 2016 amb l'exdirector general de T-System José Manuel Desco, en la qual aquest anuncia que es reuniria amb Mas i amb "secretaris d'ERC en Economia". Va afirmar que preferia "no escriure-ho per mail" a la resta de l'equip. Amb aquestes "reserves que manté (Desco) sobre aquests contactes" fan sospitar els investigadors perquè aquesta "circumstància no s'hauria de correspondre en el desenvolupament d'un contracte adjudicat en un concurs públic, per a la realització de feines no oposats a la legalitat."