Andreu van den Eynde ha començat els informes finals de les defenses. L'advocat d'Oriol Junqueras i Raül Romeva ha fet una intervenció de gairebé dues hores estructurat per temes, no per acusats, i ha qüestionat tota la investigació i també les tesis de les acusacions.
És una "acusació antitètica entre la Fiscalia i l'advocacia de l'estat", segons ha dit l'advocat. "Hi ha un desacord monumental sobre les tesis d'acusació", ha dit Andreu van den Eynde amb referència al fet que la fiscalia acusi de rebel·lió i l'Advocacia de l'Estat de sedició. L'advocat ha aprofitat la contradicció i desencontre entre les acusacions per centrar el seu al·legat final i encarrilar-lo cap el que considera una investitació il·legal que té l'origen a principis del 2015, en una causa general contra l'independentisme que ha llançat una xarxa per pescar diferents actors, aforats i no aforats, i basada en "delictes des del segle XVIII fins al futur", segons van den Eynde.
L'advocat ha menystingut les poques proves que s'han pogut veure en el judici i ha proclamat davant el tribunal que "es persegueix una ideologia". "S'està confonent la desobediència amb la rebel·lió", ha sentenciat Van den Eynde. L'advocat de Junqueras i Romeva ha destacat el joc de paraules que s'ha fet servir durant tot el procés judicial per justificar el delicte de rebel·lió i les penes altres que es demanen: "El cop d'estat normatiu es trasllada a la rebel·lió i ho demostra l'ús del vocabulari que confirma la impossibilitat de basar en proves la rebel·lió i per això es cavien les paraules".
Tot el que hem vist aquí ve de la causa il·legal
"Enfocats no és res. És una prova de càrrec. La força d'Enfocats és haver dit Enfocats vint cops". Ha dit Andreu van den Eynde sobre el que es considera la principal prova de càrrec.
Van den Eynde ha qüestionat tota la investigació. De fet, l'ha qualificada d'"il·legal": "Tot el que hem vist aquí ve de la causa il·legal".
"Les acusacions i la policia fan servir una sèrie de comodins com són 'el llibre blanc', el 'full de ruta', 'l'Enfocats'...", ha exposat Van den Eynde per reforçar la seva tesi de la "causa general constitutiva" que ha investigat l'independentisme en general des principis del 2015 "amb una bola de vidre".
El 20-S
"La convocatòria del 20-S va ser espontània i no dirigida. Funciona com funcionen els fenòmens virals. "No hi va haver cap assalt", ha exposat l'advocat per remarcar que aquell dia es van fer diverses crides a la calma.
"Es va viure incomoditat", ha dit Van den Eynde fent referència als testimonis que han declarat durant el judici sobre l'escorcoll a la conselleria d'economia el 20-S. "L'escorcoll es va poder fer tranquil·lament, fins i tot es van poder escorcollar despatxos que no estaven en l'ordre judicial", ha afegit.
Sobre el fet que els detinguts no anessin a Economia per ser presentant en l'escorcoll dels seus despatxos, Van den Eynde, que en aquell moment representava Josep Maria Jové i va organitzar les defenses de tots els detinguts, ha concretat que "els detinguts no hi volien anar. Van renunciar al seu dret perquè el que volien era anar al jutjat de guàrdia perquè es va plantejar un abeas corpus", ha recordat el lletrat.
L'1-O
Andreu van den Eynde ha negat cap mena de violència durant el dia del referèndum i ha carregat contra els responsables policials. "Pérez de los Cobos incompleix la interlocutòria", ha dit, i ha insistit que "ningú no va parlar de violència generalitzada".
Sobre l'actuació de la policia espanyola ha dit que "quan van aribar al lloc ningú els esperava i ningú els esperava amb una actitut de càrrega". "Què va fer la gent? Asseure's a terra, cridar, aixecar els braços, insultar. Esclar, això surt de dins. Aquesta suposada vioència que comptem amb els dits de la mà està desconnectada des de la dinàmica", ha exposat.
L'alçament ha de ser armat
Van den Eynde ha demanat on va ser l'alçament necessari per al delicte de la rebel·lió i per què no són al judici la gent que va anar a votar. "Això no és control mental ni és una secta", ha dit.
"L'alçament ha de ser armat", és un delicte "militaritzat", ha prosseguit l'advocat per desmuntar el delicte de rebel·lió pel qual demanen 25 anys de presó a Oriol Junqueras, ja que se'l considera "motor".
Andreu van den Eynde s'ha mostrat contundent a l'hora de negar el màxim delicte del Codi Penal: "Declarar la independència no és delicte; alçar-se en armes, sí. Això és el que deia el legislador", i ha destacat els valors cristians i pacifistes dels seus clients, Oriol Junqueras i Raül Romeva.
"Estem jutjat un clima i una atmosfera d'una societat, ha insistit", i ha parlat de la vulneració dels drets, entre els quals la vulneració de la presumpció d'innocència. "Volem un món feliç on ningú protesta?", ha etzibat Van den Eynde a les acusacions, a qui ha recordat que "la protesta és la crítica al poder públic. Protestar no és intimidar ni odiar".
"Estem amb la mà estesa per resoldre el conflicte. Esperem una sentència que resolgui conflictes", ha dit Andreu van den Eynde per tancar la seva intervenció.