"No es persegueixen idees polítiques" i els acusats "són perfectament conscients". Així ha començat l'informe final la fiscalia amb Javier Zaragoza. Ni una frase ha esperat a respondre el fiscal als al·legats inicials dels processats.
"Les raons són haver intentat liquidar la Constitució del 1978, haver atacat l'ordre constitucional", ha dit Zaragoza argumentant que per aconseguir ho han fet "utilitzant la violència quan ha estat necessari" i que ho han fet "sota l'emparament d'un suposat dret d'autodeterminació que no té el suport de cap llei".
"No es persegueixen idees polítiques ni té a veure amb la repressió de projectes polítics. Els acusats, i totes els seus terminals polítics i mediàtics, en són conscients. La raó d'aquest judici és haver intentat liquidar la Constitució, atacat greument l'ordre constitucional mitjançant mètodes il·legals, fent servir la violència i mètodes coactius", ha resumit el fiscal.
"Els acusats no van complir cap de les interlocutòries del TC"
"No hi ha presos polítics. No són presos polítics", ha prosseguit, i ha exposat el significat de l'expressió justificant que no hi ha delicte polític i tot seguit ha argumentat que tampoc hi ha hagut "decisions arbitràries". "Se'ls ha investigat per trencar les lleis bàsiques, trencar l'ordre constitucional, desobeir reiteradament el TC, obstaculitzar greument les actuacions judicials i destinar els fons públics per finançar activitats il·lícites", ha dit el fiscal en la mateixa línia de l'informe inicial del judici, però quatre mesos després i sense haver demostrat els delictes.
"A parer dels acusats, mai hi va haver violència"
Zaragoza ha insistit que es va donar un cop d'estat perquè van intentar derogar la constitució i declarar la independència d'una part del territori nacional.
El fiscal Javier Zaragoza ha manifestat dimarts que "l'única violació de drets civils que en aquest moment es produeix a Catalunya és la que estan patint i patint estoicament aquells que defensen la Constitució".
I ha afegit "a l'empara d'un suposat dret d'autodeterminació que no té normativa nacional i internacional". I és que Zaragoza ha remarcat que no el reconeix ni la Constitució Espanyola i "ni tan sols la llei de transitorietat jurídica" que va aprovar el Parlament català el 7 de setembre de 2017.
El fiscal ha recordat les paraules que va pronunciar Oriol Junqueras a l'inici d'aquest judici, segons les quals l'Estat "mai va tenir la intenció de dialogar" amb la Generalitat. Segons ha dit, Junqueras va ser qui "va trencar i va trencar greument la legalitat democràtica, es va col·locar al marge de la llei i responsabilitza els que acaten, compleixen i respecten les regles democràtiques". "És un exercici de cinisme sense precedents", ha subratllat.
En aquest sentit, Zaragoza ha negat rotundament que els acusats en aquest judici siguin "presos polítics", com "tampoc hi ha detencions arbitràries", en referència a les conclusions de l'informe d'un grup de treball de l'ONU publicat la setmana passada en què es demanava la posada en llibertat de Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.
El fiscal ha censurat que aquest grup de treball de l'ONU admetés "totes les al·legacions de part" i rebutgés les presentades pel govern espanyol. Si hagués estat a l'inrevés, ha apuntat, "potser el resultat de l'informe hauria canviat, tenint en compte que no es perseguien idees".
En la seva intervenció, Zaragoza no ha volgut passar l'oportunitat d'esmentar la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) que va avalar la decisió del Tribunal Constitucional de suspendre el ple del Parlament en què l'expresident Carles Puigdemont volia valorar els resultats del referèndum de l'1-O i, per tant, proclamar la independència de Catalunya.
Crònica d'una rebel·lió anunciada
"Van voler fer creure que Espanya era un estat repressor, franquista i antidemocràtic", Zaragoza no s'ha tallat un pèl. Ha activat un discurs implacable mantenint la seva tesi i defensant que "la rebel·lió no necessita violència greu o violència armada".
"Tots els fets que s'han comès els han pogut veure tots els espanyols", ha dit el fiscal Zaragoza, posant èmfasi en un "concert per delinquir" que a més "es va televisar, són fets públics i notoris que no cal provar amb diferents elements de prova. Ho ha vist tothom".
Junqueras, el "motor principal de la rebel·lió"
Javier Zaragoza ha situat Oriol Junqueras a primera línia, juntament amb el "processat rebel", així és com anomena Carles Puigdemont. Pel fiscal Junqueras és "el motor principal de la rebel·lió" perquè és vicepresident, perquè intervé en els decrets de la convocatòria del referèndum i el de finançament del referèndum.
Segons Zaragoza Junqueras és advertit fins a 8 vegades. "Junqueras va assumir el control dels processos electorals des de la Conselleria d'Economia", ha afegit el fiscal.
"Forn tenia el control absolut dels Mossos en tot moment"
Zaragoza s'ha centrat en les proves contra Oriol Junqueras i Joaquim Forn. "La prefectura de Mossos va posar en marxa un pla d'actuació amb dos objectius", ha exposat. Segons el Minsiteri Públic la missió dels Mossos d'Esquadra era fer veure que es complia el mandat judicial i facilitar la celebració del referèndum.
"Hi ha proves que demostren la intervenció de Forn en aquests fets, com entrevistes a mitjans". I Zaragoza ha enumerat unes quantes entrevistes i declaracions públiques.