El ministre de l'Interior, Fernando Grande Marlaska, ha considerat que el fet que el partit d'extrema dreta Vox sigui acusació popular en el judici al procés és "una anomalia del sistema".
Com a conseqüència, el ministre ha expressat que "cal reflexionar de manera urgent la temàtica de l'acusació popular" i, si és possible, s’ha de reformar i "si pot ser la propera legislatura”. Grande-Marlaska ha fet aquestes declaracions a El Món a RAC1, on ha justificat aquesta adjudicació al fet que Espanya "encara té una democràcia jove i al principi encara hi havia desconfiança en les institucions de l’Estat".
Sobre el judici, Marlaska ha opinat que "s'està desenvolupant amb la normalitat pròpia” i no s'ha volgut pronunciar sobre els delictes de rebel·lió o sedició. "Seria temerari per part meva", ha explicat Grande-Marlaska. "Jo he vist dues imatges de televisió i això pot no ser representatiu i una imatge pot distorsionar-ho", ha justificat. Des d’un punt de vista personal i com a ciutadà ha assegurat que té un punt de vista concret però "seria una irresponsabilitat posicionar-me com a ministre", ha conclòs.
Càrregues policials
Tampoc s'ha mullat sobre si l'1 d'octubre va haver-hi càrregues policials. El ministre de l'Interior ha preferit parlar "d’actuació policial" perquè al concepte de càrregues "s’hi afegeix implícitament el terme desproporcional”. Grande-Marlaska ha apuntat que "hi poden haver càrregues necessàries i proporcionals per mantenir l’ordre públic" i que aquestes "no sempre s’han d’entendre com una cosa desproporcionada i sense sentit".
Sí que ha assegurat, fermament, que a diferència de l'exministre de l'Interior Juan Ignacio Zoido, ell assumeix qualsevol actuació de les forces de seguretat de l'Estat. "No sé com ell (en referència a Zoido) dirigia el Ministeri de l’Interior. Jo sé com ho faig jo i sé que assumiria les meves responsabilitats”, ha sentenciat Marlaska.
Per acabar, Grande-Marlaska ha apuntat que "serà el tribunal qui determinarà si hi va haver càrregues policials” i no s'ha avingut a la possibilitat de revisar la presó preventiva. Segons el ministeri de l'Interior, la presó preventiva és una de les institucions més estudiades i valorades, i els paràmetres pels quals s'aplica estan totalment establerts.
Auge de la ultradreta i límits de la llibertat d'expressió
A Grande-Marlaska el preocupa l'auge de l'extrema dreta a l'Estat espanyol, però ha estat crític amb la societat que ho permet. "És preocupant l’auge de VOX, però hem d'acceptar que el fet que tingui una base electoral tan gran és perquè part de la societat ha assumit el seu discurs", ha dit. Un dels motius que els faciliten el creixement és la crisi de Catalunya, ha apuntat, però també "la crisi econòmica, la immigració i la corrupció política."
El ministre també ha parlat dels límits de la llibertat d'expressió. "Estem en les línies vermelles i només es pot limitar si condueix a la violència contra determinats col·lectius", ha dit. Per això, ha argumentat, és dificil qualificar si el bus d'Hazte Oír o entrar llaços grocs a estadis de futbol són accions que traspassen aquestes línies. “Els llaços grocs en un camp de futbol és llibertat d’expressió. Però també s’han de conjugar altres factors. En espectacles públics hi pot haver un problema d’ordre públic perquè es poden caldejar els ànims”, ha conclòs.