Jordi Cuixart ha desarmat la fiscalia, que ni ha intentat provar la rebel·lió i la violència en el cas de Carme Forcadell.
Cuixart ha donat una lliçó magistral de drets humans i la resistència no-violenta. "No l'hem utilitzat mai en la història del catalanisme", la violència, ha proclamat el president d'Òmnium.
La fiscalia tampoc ha ensenyat les seves cartes avui per demostrar la violència i l'alçament que avalaria la rebel·lió que li pot costar 17 anys de presó.
Jordi Cuixart, contundent i ferm, ha parat els peus al fiscal, Javier Moreno.
Cuixart ha sorprès a mig interrogatori del fiscal negant la seva declaració de l'11 de gener durant la instrucció davant el jutge Pablo Llarena i mostrant una ferma voluntat que el seu empresonament ha de servir per resoldre el conflicte entre Catalunya i Espanya: "La meva prioritat no és sortir de la presó. La meva declaració davant el jutge instructor estava condicionada per un xoc emocional. Ara la meva prioritat és solucionar el conflicte polític". Cuixart ha negat, també, rotundament la violència.
"Jo soc un pres polític, no soc un polític pres", ha dit Cuixart durant l'interrogatori del ministeri fiscal per tal d'aclarir que no participa en el dia a dia polític ni té coneixement de les lleis, desmarcant-se dels òrgans polítics. "Jo no puc parlar de les coses en què no he participat", ha afegit.
Cuixart ha negat que el referèndum fos delicte. I, un dia més, la fiscalia marxa a casa sense ensenyar els set cotxes danyats.
Carme Forcadell
La presidenta del Parlament ha anul·lat també la fiscal Consuelo Madrigal, que ha intentat posar entre les cordes Carme Forcadell sobre les votacions que es van fer i les lleis que es van tramitar, amb un total desconeixement del reglament del Parlament, que ha estat sobre la taula dels acusats durant tota la declaració.
Ni una sola pregunta sobre violència. Madrigal, a més, s'ha fet un embolic amb tuits que no ha estat capaç de mostrar.
Forcadell s'ha desmarcat del Govern. De fet, el seu paper ja està desmarcat del poder executiu per llei. "Jo no vaig participar ni vaig dirigir cap estratègia. Em vaig limitar a exercir el càrrec de presidenta del Parlament", ha dit Forcadell quan la fiscal l'ha qüestionada. "No és necessari ser jurista per ser presidenta del Parlament", ha dit Forcadell davant les preguntes de la fiscal, a qui li ha hagut d'explicar el funcionament del Parlament i la Mesa.
De fet, l'estratègia de la seva advocada ha estat sempre demostrar que Carme Forcadell no va poder organitzar el referèndum des del Parlament. I d'aquí les preguntes que Olga Arderiu ha fet sempre a tots els acusats.
Forcadell ha acabat retraient al Tribunal el fet que tota la Mesa es jutgi a Barcelona menys ella.
Amb Jordi Cuixart i Carme Forcadell s'han acabat les declaracions dels acusats. I de moment ni un bri de prova sobre la violència ni la malversació, els principals delictes dels quals se'ls acusa.
Comencen els testimonis sense Torrent
Els testimonis de dimecres començaran amb Joan Tardà. Al matí està previst que declarin després de Tardà, Artur Mas, Soraya Sáenz de Santamaría i Cristóbal Montoro.
El president del Parlament, Roger Torrent, no vindrà. Fonts del Parlament expliquen que ahir el president Torrent va informar el Tribunal Suprem que "la citació coincideix amb un dia de ple i que, per tant, no podrà assistir a la declaració perquè estarà presidint la sessió".
Fonts del Suprem asseguren que no han rebut la notificació fins avui.
Torrent ha informat el Tribunal Suprem del calendari de sessions del Parlament de Catalunya per tal que el tinguin en compte als efectes d'una nova citació.
Manuel Marchena dirà demà, a l'inici de la sessió, i de veu, si el cita novament i quan. Si està justificada l'absència, com és el cas, no hauria de passar res, més que posar una nova data.
El primer de la tarda de dimecres serà Mariano Rajoy, seguit de Marta Pascal, Núria de Gispert, Eulàlia Reguant i Antonio Baños.
Sense calendari
Al final de la sessió, Andreu Van den Eynde ha intervingut per recordar al tribunal que no tenen el calendari de testimonis previst per a la setmana que ve i que així és difícil poder preparar els interrogatoris.
El president del tribunal, Manuel Marchena, ha admès que no tenen el cronograma i que encara no poden fixar la duració dels interrogatoris. "No sabem quin temps necessitarem per a cada un dels testimonis", ha dit. N'hi ha 500.
Marchena espera fixar la durada dels interrogatoris aquesta setmana i comunicar l'ordre de seguida que pugui. "La prova testifical no donarà marge a la improvisació", ha afegit.