Quarta jornada del judici al procés i segona de declaracions dels acusats davant un tribunal a qui persegueix el calendari que ell mateix s'ha imposat. I és que al migdia s'han citat ja els primers testimonis. Són els primers polítics que declarar la setmana que ve encapçalats per Mariano Rajoy i Roger Torrent.
Avui ha estat el torn de Jordi Turull i Raül Romeva. Dues declaracions completament diferents amb punts en comú, com la negativa taxativa de la violència per part de la ciutadania, la negativa taxativa del diàleg per part del govern espanyol i la negativa taxativa que ni votar ni l'autodeterminació és delicte.
Turull ha driblat una Fiscalia, que avui més preparada, ha intentat implicar Òmnium i ANC com per justificar el processament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.
El que va ser conseller de la presidència se n'ha en sortit. No només de deixar al marge les entitats sinó d'evitar que el Ministeri Públic demostri un delicte que pels processats és inexistents. Ni reconeix, Turull, la violència, ni que el Govern destinés un sol èuro al referendum. Rebutjant així els delictes de rebel·lió i malversació.
"Això de posar-te el vestit de constitucionalista et permet incomplir la constitució quan et dona la gana. Avui fa un any que estic a la presó. Com pot ser que aquells que ens denuncien davant el TC estiguin incomplint cada dia les resolucions del Constitucional? Jo, per una interlocutòria que no permet retret penal, porto un any a la presó. Després diran que no ens persegueixen per les nostres idees", ha reblat Turull en el moment àlgid de la seva declaració davant les preguntes de la fiscalia.
Turull no ha caigut a la trampa del fiscal Javier Moreno conegut per tallar els acusats durant els interrogatoris per desconcentrar-los. Jordi Turrul li ha parat els peus queixant-se diversos cops al president del tribunal Manuel Marchena.
Tampoc ha estat gaire fina avui l'advocada de l'Estat de qui ni tant sols Manuel Marchena entenia les preguntes.
Rosa María Seoane ha tornat a ser protagonista durant la segona jornada de declaracions del judici al procés pel seu baix nivell oratori.
Romeva i els drets fonamentals
La declaració de Raül Romeva, que no ha respost cap acusació com ja va fer Oriol Junqueras, s'ha basat en la defensa dels drets fonamentals.
Raül Romeva ha acabat la seva declaració d'hora i mitja amb un espetec final contra el govern de l'Estat i contra el tribunal. Si durant tota la compareixença ha fet una apel·lació al diàleg i als drets fonamentals, els minuts finals han estat una explosió de retrets contra els qui han assegut tot un govern en el banc dels acusats:
"Si estem avui aquí és perquè qui havia de fer política no ho va fer i els hi va passar a vostès la responsabilitat. No assumeixin aquesta responsabiltiat. Tornin-la allà d'on no havia d'haver sortit".
També ha disparat contra Vox.
Raül Romeva, que també s'ha presentat com un pres polític, ha fet una al·legat de defensa sobre els drets fonamentals, negant la violencia dels ciutadans, denunciant la de l'1-O de la policia i defensant que l'autodeterminació és un dret, que no s'ha comès cap delicte i que sempre es va apel·lar al diàleg.
També ha admès que el 27-O no hi va haver cap declaració d'independència sinó una voluntat de fer efectiu el mandat de l'1-O reconstruint el diàleg trencat.
Junqueras, avui darrere del seu advocat Andreu Van den Eynde, ha seguit amb interès la declaració i prenent notes.
Tot en una sala més plena de catalans independentistes que altres espectadors. I és que els acusats han aconseguit anul·lar Vox i el seu públic ha perdut interès per veure el judici en directe des d'un lloc privilegiat.
La sessió s'ha tancat amb la vista posada aquest dimecres, que obrirà Josep Rull i amb la pregunta de quants dies haurà d'habilitar el tribunal per poder acabar totes les declaracions dels acusats abans de dimarts que és quan hi ha citats els testimonis. Ara hi ha previstes sessions fins dijous, però es podria fer judici divendres o dilluns. O els dos dies. O fins i tot dissabte. O cap d'aquestes opcions i fer una marató de declaracions dimecres i dijous.