Joan Porras és de Manresa, estudiant universitari i s'ha fet conegut perquè cada nit mentre els presos polítics eren a Lledoners els cridava un per un per desitjar-los bona nit. Això va fer que se'l conegués amb el nom de Joan Bonanit. Porras ha comparegut aquest matí al Suprem per explicar la votació de l'1-O a l'Institut Pius Quer de Manresa i, per primer cop, ha mostrat la seva identitat públicament.
No només s'ha identificat amb el seu nom, quan l'acusació popular de Vox li ha prengutat sobre si pertanyia a ANC o Òmnium ha explicat que és "soci d'Òmnium Cultural, de l'ANC, del FCB i de la Penya Blaugrana de Manresa".
El testimoni ha explicat que va passar la nit de l'1-O al col·legi electoral amb la seva família; que a les vuit del matí va aparèixer un binomi de mossos, però, que davant la quantitat de gent van marxar; que a les 11 del matí es van presentar furgonetes de policies, que pensaven que eren de la Guàrdia Civil i que els pegarien, per la qual cosa van apartar la gent gran i els nens, però que eren agents dels Mossos; que els Mossos van fer un cordó policial, van entrar al seu col·legi electoral i que es van emportar les urnes. "En cap moment van causar danys materials ni físics. Van entrar passant entre la gent que estava asseguda", ha explicat quan li ha preguntat l'advocat Jordi Pina.
En resposta a la fiscal, Consuelo Madrigal, Porras ha explicat que en cap moment es podia imaginar que una votació fos il·legal. "Si votar és un delicte aquí en aquest banc hauríem d'estar asseguts dos milions de catalans", ha dit. Ha explicat que no recordava si sabia que el TC havia declarat il·legal el referèndum i que no sabia si els Mossos tenien una ordre del TSJC per requisar el material electoral.
Ha relatat a l'advocada de l'Estat, Rosa María Seoane, que van passar la nit al col·legi perquè era una jornada de celebració i per votar l'endemà. "Era una jornada de celebració a Catalunya, unes votacions, la festa de la democràcia", ha afegit.