El jutge Manuel Marchena ha hagut d'interrompre la sessió del judici del procés al Suprem, just en el moment en què el fiscal, Javier Zaragoza, havia agafat la pilota i es disposava a plantejar amb la declaració del major Josep Lluís Trapero l’atac frontal contra la bancada dels acusats.
Ha estat l’advocat de Joaquim Forn, Xavier Melero, qui ha reclamat revisió de la jugada argumentant que el fiscal se saltava les regles marcades en dies previs pel president de la sala, que no permet que les preguntes de les parts superin els arguments pels quals s'ha convocat el testimoni. Allò que Marchena argumenta com el principi de contradicció i la impertinència de les qüestions que es plantegen. “Les preguntes del fiscal en aquest punt sembla que desborden el marc de la testifical”, ha advertit el lletrat.
Qui marca la pauta és qui convoca el testimoni, en aquest cas Vox, atès que les defenses que també l'havien sol·licitat encara no havien tingut oportunitat de preguntar. I Vox havia limitat l'interrogatori al dispositiu policial i la coordinació entre cossos per respondre a les ordres del jutge i la fiscalia per l'1-O.
El punt que ha marcat la inflexió ha estat el moment en què el fiscal, Javier Zaragoza, ha començat a traspassar aquest límit i ha entrat en el terreny de joc de la responsabilitat política. Zaragoza havia demanat informació sobre les reunions que van celebrar els màxims responsables del Govern i la cúpula policial els dies 26 i 28 de setembre. Ha repassat qui hi va assistir i ha demanat: "I què va passar?".
Aquesta qüestió ha detonat la reacció de les defenses que es removien per la incursió del fiscal. L’expectació a la sala era màxima, mentre Marchena debatia des del seu lloc amb els membres del tribunal, fins que finalment ha decidit aprofitar la pausa del dinar per prendre una decisió.
L'interrogatori a Trapero havia començat passades les onze del matí enmig d'una gran expectació. La sala de nou plena de gent. Estudiants de Dret de Madrid; catalans de Vic o de Mataró que han vingut a Madrid per a la manifestació de dissabte; la Maria, que estudia Biologia a Barcelona, i el Ricard, que han vingut expressament... Els primers a agafar tanda aquesta matinada a les portes del Suprem han estat dos madrilenys que consideren que aquest és un judici històric.
Trapero, amb una causa oberta a l'Audiència Nacional, ha comparegut acompanyat de la seva advocada, Olga Tubau. Marchena l'ha informat del seu dret a no respondre preguntes que el puguin incriminar i ha obert el torn de preguntes de l'acusació que ha demanat el seu testimoni: "Vox, perdó, acusació popular", s'ha corregit el president de la sala en donar la paraula a Javier Ortega Smith-Molina, número dos de la formació verda.
El major dels Mossos ha respost amb seguretat a les preguntes. No ha tingut inconvenient a assenyalar la falsedat d'algunes de les afirmacions de l'acusació. "Tot el que m'ha dit, de cap manera", ha arribat a rebutjar en una pregunta d'Ortega. L'interrogatori de Vox no ha aportat cap informació nova.
Tot seguit ha arribat el torn del fiscal. Zaragoza no ha encaixat massa bé algun "això no és veritat" que el major ha deixat anar i el president de la sala ha hagut de sortir a advertir-li que no havia de debatre amb el testimoni ni intentar induir les conclusions que pretenia suggerir. "Una pregunta, si us plau, una pregunta", pregava Marchena.
El president de la sala també havia avisat el fiscal en donar-li la paraula que ho feia dins dels límits de l'article 708 de la Llei d'Enjudiciament Criminal, el mateix article que va esgrimir el dia que va comparèixer el president del Parlament, Roger Torrent, i les defenses no van poder interrogar-lo sobre el 20-S perquè havia estat convocat per les acusacions per parlar del funcionament de la Cambra catalana i no d'aquell episodi.
Per això, quan la fiscalia s'ha endinsat en les reunions entre el president, Carles Puigdemont, i els responsables d'Interior amb la cúpula policial, Melero ha saltat de la cadira. "El tema és d'indubtable interès", ha admès el lletrat abans d'interrompre l'interrogatori i deixar els presents amb les ganes de saber com acabaven aquelles cites al Palau de la Generalitat.
En reprendre's la sessió, Marchena ha anunciat que la sala havia decidit "després d'una deliberació i per unanimitat" que el fiscal havia desbordat amb les seves preguntes els límits que imposa la Llei d'Enjudiciament Criminal. Tot i les protestes del fiscal, les preguntes han estat considerades impertinents. I s'ha reprès l'interrogatori. Dues preguntes després, Zaragoza ha intentat tornar a plantejar les qüestions sobre aquelles reunions dels dies 26 i 28 de setembre al Palau de la Generalitat. Les protestes s'han tornat a posar en marxa. I el resultat, el mateix.
De moment, la declaració de Trapero ha servit els responsables del Govern per refer-se de la impressió que havien deixat a la sala els comissaris Manuel Castellví i Emili Quevedo. "Orgull i dignitat", assegurava un dels acusats en abandonar la sala.