El coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos s'ha atrinxerat que calia aturar el referèndum complint el mandat judicial al marge de com es fes. I ha afirmat que no es podia fer servir com a "excusa" el manteniment de la proporcionalitat. I s'ha agafat al fet que els Mossos no van actuar per impedir el referèndum i per això ho va haver de fer la policia espanyola: "Estàvem en situació d'incompliment dels Mossos i havíem d'actuar".
"Va haver-hi casos en què la situació de violència va ser molt greu", ha dit Pérez de los Cobos justificant les càrregues policials de l'1-O. "El procediment dels Mossos era tan llarg i enrevessat que ens va donar la sensació que no tenia l'objectiu d'impedir el referèndum", ha dit per justificar que la policia espanyola actués sense esperar el requeriment del cos de la policia catalana.
Diego Pérez de los Cobos ha assegurat que la policia mai va actuar contra ciutadans que no els ataquessin i, com va dir el ministre de l'Interior Juan Ignacio Zoido: "No hi va haver cap càrrega policial. El concepte de càrrega policial està encaminat a una dissolució o a un desallotjament d'un local. La proporcionalitat va evitar desallotjar els locals, tot i que la interlocutòria els facultava".
A preguntes de la fiscalia, el coronel ha arribat a assegurar que un guàrdia civil va haver de protegir una criatura. "En determinats col·legis van col·locar nens i persones grans com a parapets", ha dit, insistint en la tesi dels escuts humans que han usat altres representants de l'administració espanyola.
"No hi va haver cap ordre per deixar d'actuar", ha dit també el coronel i ha assegurat que algunes actuacions policials es van fer a les 19h.
Sobre l'efectivitat dels Mossos tancant col·legis, el coronel ho ha posat en dubte i ha suggerit que algú ha mentit rematant la intervenció que va ser una "activitat de passivitat" i apuntant que fins i tot van entrar en confrontació amb els agents policials espanyols: "Hi ha 11 o 12 casos on els Mossos van intentar impedir l'actuació dels nostres cossos i forces de seguretat".
Segons Pérez de los Cobos, "el dispositiu que es dissenya des dels Mossos d'Esquadra estava encaminat a afavorir el referèndum". "Els Mossos van activar un contingent d'agents completament insuficient", ha conclòs a preguntes de Vox.
Les ordres judicials
"En la part dispositiva no es feia menció a conceptes de proporcionalitat. Això està en lleis de les forces i els cossos de seguretat de l'Estat", ha dit Pérez de los Cobos sobre l'ordre judicial relatant que també va advertir que no es podia confondre l'ordre amb com aplicar-la.
"El president de la Generalitat va arribar a dir que una ordre d'un jutge no podia trepitjar els drets dels ciutadans, o alguna cosa així", ha detallat sobre el contingut de la Junta de Seguretat que va convocar Carles Puigdemont cinc dies abans de la votació de l'1 d'octubre.
De fet, Pérez de los Cobos va arribar a proposar que es desconvoqués el referèndum si no volia que hi hagués força policial.
El coronel de la Guàrdia Civil, Diego Pérez de los Cobos, ha explicat la cronologia dels fets des que l'Estat pren el control de la coordinació del dispositiu policial davant el referèndum, des de la primera ordre de la fiscalia.
I la fiscalia ha intentat fer veure el malestar que va provocar en el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, el nomenament de De los Cobos: "El major Trapero va expressar la seva disconformitat sobre la decisió de designar-me coordinador de l'operatiu de l'1-O". Tot i que De los Cobos ha matisat que la direcció dels Mossos continuava en mans de Trapero, però la coordinació passa a mans del Pérez de los Cobos per ordre de la fiscalia.
Trapero va dir al fiscal que no reconeixia la meva autoritat per donar-li instruccions
El coronel de la Guàrdia Civil, responsable del dispositiu policial de l'1-O, ha explicat que li van encarregar impedir el referèndum.
"El dia 21, com a conseqüència de la instrucció del dia 3 de setembre d'impedir el referèndum, Trapero va presentar el seu pla", ha explicat i ha detallat que va comunicar al cap dels Mossos que aquest pla no estava encaminat per impedir el referèndum. "Semblava un pla per a unes eleccions normals", ha afegit.
També ha exposat quina era l'opinió del conseller Joaquim Forn: "El conseller d'Interior havia dit que no calia cap tipus de suport a Catalunya i que amb els mitjans dels Mossos ja era suficient".
I ha advertit: "El fiscal va dir als Mossos que disposaven del suport de les forces i els cossos de seguretat de l'Estat". Pérez de los Cobos ha explicat que la resposta de Trapero sobre que no s'han demanat reforços és calcada a la del conseller, per intentar relligar que els Mossos estaven al servei del criteri polític.
La relació amb el major Trapero va ser sempre difícil
Diego Pérez de los Cobos ha diferenciat la relació entre Trapero i Ferran López, qui va assistir a les reunions prèvies a l'1-O i qui va agafar el control dels Mossos durant el 155: "Va dir que complirien el mandat judicial".
Pérez de los Cobos ha explicat com Trapero no volia col·laborar: "El dia 27, Trapero trasllada a la fiscalia que considera difícil precintar tots els col·legis". I ho contraposa amb la feina que va fer la policia espanyola: "Les forces de seguretat de l'Estat van facilitar un llistat dels locals on s'havia de fer el referèndum".