Els comissaris Ferran López i Joan Carles Molinero, les dues mans dretes del major, Josep Lluís Trapero, aterren aquest dimecres en la vuitena setmana del judici al procés.
El Tribunal Suprem els cita just abans de començar el reguitzell de policies espanyols que relataran amb pèls i senyals amb què es van trobar l'1 d'octubre en els punts de votació que els va obligar a actuar. S'espera que el relat no sigui gaire diferents dels dels Guàrdia Civils. Aquesta setmana han de declarar ja una quarantena de policies espanyols.
El preludi és la versió dels Mossos d'Esquadra amb la veu de Ferran López i Joan Carles Molinero, tots dos imputats per l'Audiència Nacional en la mateixa causa que Trapero.
Ferran López va ser l'home de Trapero alhora de negociar i assistir a les reunions amb Diego Pérez de los Cobos. És també qui va proposar els binomis en les reunions prèvies a l'1 d'octubre on la policia de Catalunya va presentar el seu dispositiu, a diferència dels altres dos cossos policials. I també és qui va haver d'entomar la direcció del cos durant el 155 nomenat pel Ministre d'Interior Juan Ignacio Zoido.
En la seva declaració al Tribunal Suprem durant la instrucció, davant de Pablo Llarena, com a testimoni, ja va argumentar que Joaquim Forn no va donar cap instrucció als Mossos d'Esquadra. I va explicar amb detall com s'havia dissenyat tot el dispositiu, amb el qual Diego Pérez de los Cobos estava d'acord i que mai va objectar. Per tant, de López s'espera exactament el mateix relat i que reforci la versió del major Josep Lluís Trapero del 14 de març durant el mateix judici.
López també explicarà com van anar les reunions amb el Govern, com van advertir els Mossos a Carles Puigdemont, i com aquest els va dir que fessin el que havien de fer. I això voldria dir tirar per terra de nou el braç armat de la rebel·lió. Sense Mossos no hi ha alçament ni delicte.
L'aval de Pérez de los Cobos al dispositiu
Diego Pérez de los Cobos avala la proposta de Ferran López consensuada a la prefectura dels Mossos. I es dissenyen dues fases. La primera preveu la intervenció dels Mossos d'Esquadra tots els centres de votació, 2.300 punts en total. La segona, que en casos d'hostilitat, siguin els Mossos els que requereixin la presència de la Guàrdia Civil i el CNP, que en aquell moment tenia molts més efectius a Catalunya que els Mossos, que no sumaven més de 1.000 agents d'ordre públic.
Durant la sessió d'aquest dimarts ha quedat clar que la decisió dels cossos i forces de seguretat de l'estat d'actuar per la força estava presa d'abans. Els testimonis han corroborat que no hi va haver briefing.
Molinero i el pla sorpresa de la policia espanyola
Els Mossos d'Esquadra no sabien quin seria el dispositiu previst per la Guàrdia Civil i el CNP per a l'1 d'octubre. Van conèixer la presència policial dels Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat en els col·legis electorals pels binomis de Mossos que hi havia a cada centre i es van assabentar de les càrregues pels mitjans de comunicació.
Això és el que va explicar Joan Carles Molinero en la seva declaració com a testimoni davant Llarena i això és el que s'espera que torni a explicar aquest dimecres.
El comissari també explica que no van rebre mai ordres del Govern ni del conseller Joaquim Forn per muntar el dispositiu. Tampoc els van fer cap objecció quan els Mossos van comunicar que estaven molestos per les declaracions polítiques sobre que el cos garantiria el referèndum i que acatarien les ordres de la fiscalia i el TSJC, corroborant la versió de Trapero.