Vicenç Nos i Quim Franquesa han declarat aquesta tarda per explicar el seu sistema de votació electrònica.
Són els dos informàtics que es van reunir amb el Govern pel vot exterior. Han explicat que no van acabar el projecte del vot exterior per manca de temps i perquè no sabien com el cobrarien. A més han explicat la manca de predisposició dels tècnics del CTTI de tirar endavant el projecte.
Franquesa, que va ser el contacte amb el Govern, va començar les converses a finals del 2017, en un bar a Sant Joan Despí, amb Xavier Vendrell.
"Quan ens vam reunir ens van dir que seria legal", ha concretat Franquesa.
El mateix ha dit Vicenç Nos: "Fins que vam dir que 'no' no era un referèndum il·legal. Sé que al setembre el tribunal anul·la alguna cosa, però no sé més".
La reunió de Pedralbes
Vicenç Nos ha explicat amb un to fresc i desimbolt que li van demanar un projecte per al vot electrònic pel referèndum i que va assistir a una reunió al Palau de Pedralbes el 16 d'agost, la vigília dels atemptats.
Tots dos han identificat Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Marta Rovira com a alguns dels assistents a la reunió. La resta, la Guàrdia Civil els va ensenyar fotos per poder identificar membres del Govern.
L'advocat de Carles Mundó ha insistit en el fet que la Guàrdia Civil li va ensenyar fotos perquè l'identifiqués en la reunió de Pedralbes, una reunió curta amb unes 15 persones.
Vicenç Ros ha explicat que durant la reunió es va explicar el sistema informàtic que no es va arribar a desenvolupar mai i que es va demanar un projecte de votació a l'estranger.
Nos ha explicat que el pressupost estava entre 400 i 500 mil euros i la meitat es gastaven en recursos de la xarxa i manteniment. "Vaig transmetre que si no teníem els diners abans i no facturàvem, no podíem fer res", ha explicat.
"La manera de com fer el pagament no m'importava, mentre no em donessin un xec o fos en efectiu", ha explicat a preguntes de l'advocada de l'Estat. El projecte va decaure perquè la Generalitat no va respondre com facturar i perquè ja no hi havia temps.
El mateix ha corroborat Franquesa: "La Generalitat tenia els comptes bloquejats i no podien pagar res. Ens havia de pagar una tercera part que no sé qui és".
Quim Franquesa ha relatat més reunions a finals d'agost amb tècnics del CTTI i al Palau de la Generalitat per explicar com funcionava el sistema. I ha concretat: "Però els tècnics del CTTI no estaven massa predisposats a desenvolupar aquest projecte".
"La manera de com fer el pagament no m'importava mentre no em donessin un xec o fos en efectiu", ha dit Nos. "La part tècnica no estava definida, no sabíem qui ens havia de pagar i no vam acabar, ens van tirar enrere", ha afegit Franquesa.