Avui hem assistit a un autèntic relat de com es va viure al minut el 20 de setembre des de dins de la Conselleria d'Economia. El relat subjectiu de la secretària judicial del jutjat d'instrucció 13 de Barcelona, que ha assegurat que va passar por durant tot el dia.
"La percepció de dins i fora era diferent", ha dit la secretària judicial Montserrat del Toro, i realment el seu relat així ho ha evidenciat.
Ha afegit nous detalls a la història fins i tot. Avui ha assegurat que havia sentit Carme Forcadell amb un megàfon i que havia demanat un helicòpter per sortir. Cap de les dues coses les havia explicat durant la instrucció i ha acabat provocant una correcció pel que fa al tema Forcadell.
Del Toro ha demanat que no se la veiés declarant, segons el fiscal, perquè viu a Catalunya. I ha explicat dramatitzant com va haver de sortir pel teatre Coliseum "amb els actors!".
Una pel·lícula d'aventures relatada amb tot detall i on fins i tot ha concretat que durant tot el dia va sentir "el soroll d'un tumult" que descriu el Codi Penal. A banda del relat, en alguns moments un pèl teatralitzat, Del Toro ha posat els peus a la galleda quan ha hagut d'admetre que el delicte de rebel·lió ja s'investigava abans del "tumult" del 20-S.
Ha estat la declaració més detallada fins al moment dels fets i també més exagerada. Abans hi ha hagut el final del testimoni del coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos.
Als advocats els ha costat tombar els arguments de Diego Pérez de los Cobos, que ha rigut sense dissimular cada cop que Marchena els ha cridat l'atenció sobre la impertinència de les preguntes.
Jordi Pina ha acusat Diego Pérez de los Cobos de fals testimoni quan ha dit que el que va fer la policia espanyola no van ser càrregues. Manuel Marchena ha intervingut fins a tal punt que ha impedit preguntar sobre aquest tema i ha encetat un cara a cara entre el president del tribunal i l'advocat.
Els informàtics, els publicistes i la malversació
La tarda ha passat volant. Estaven citats 10 testimonis més avui.
La fiscalia s'ha centrat a demostrar la malversació. Però ni es va cobrar la web del Pacte Nacional pel Referèndum, ni es va pagar a Focus Mèdia, ni la gestió publicitària. I així la fiscalia no pot demostrar el delicte de malversació. Tant Teresa Guix, dissenyadora de la web del referèndum; com Olga Solanas, de Focus Mèdia, i Ferran Burriel, director de Nothingad Comunicació, han declarat que no van cobrar cap feina.
"Vam fer un abonament per aquesta campanya", ha explicat Burriel sobre el cobrament de 80.000 euros d'una campanya entre el març i l'abril, que no ha arribat a relacionar amb el referèndum. "Vam fer un abonament per aquesta campanya", ha afegit, el que ha provocat la reacció de sorpresa del fiscal Jaime Moreno.
Els informàtics tampoc van cobrar. Vicenç Nos i Quim Franquesa han declarat aquesta tarda per explicar el seu sistema de votació electrònica.
Són els dos informàtics que es van reunir amb el Govern pel vot exterior. Han explicat que no van acabar el projecte del vot exterior per manca de temps i perquè no sabien com el cobrarien. A més han explicat la manca de predisposició dels tècnics del CTTI de tirar endavant el projecte.
Tampoc s'ha demostrat que hi hagués violència en els hotels on es van allotjar els "piolins", i el pràctic del Port de Palamós al final ha acabat donant la raó a Josep Rull pels motius pels quals el vaixell no va atracar.
Marchena obliga a recordar
La dissenyadora gràfica de la web del Pacte Nacional pel Referèndum ha concretat que era per fer un referèndum pactat. "No recordo", ha respost Teresa Guix a pràcticament totes les preguntes de la fiscalia quan li preguntaven sobre les funcions de la web. El que ha provocat que Manuel Marchena li cridés l'atenció perquè la seva condició de testimoni l'obliga a respondre.
Demà, més
Demà declaren els comandaments policials destinats a Catalunya. Sebastián Trapote, cap del CNP; Ángel Gozalo, cap de la Guàrdia Civil; i els comissaris dels Mossos d'Esquadra Manel Castellví i Emili Quevedo.
Encara no hi ha data per al major, Josep Lluís Trapero.