Francisco Franco seguirà descansant, de moment, al Valle de los Caídos. Així ho ha decidit aquest migdia la secció quart de la sala tercera del Tribunal Suprem, que ha acceptat per unanimitat les mesures cautelars sol·licitades per la família del dictador. La notícia s'ha conegut mentre la sala segona del Tribunal feia el recés en el judici del procés. El públic que assisteix al judici passejava entre els tarongers del claustre o feia cua davant la màquina del cafè comentant la contundència de les intervencions dels fiscals Javier Zaragoza i Jaime Moreno en la primera jornada d'informes finals que ha obert la fiscalia.
Entre el públic que passejava pel passadís, l'Òscar, que ha vingut de Sant Boi de Llobregat, duia al revés la samarreta vermella de l'11 de setembre del 2014 amb el lema Ara és l'Hora. Així l'hi acabava d'ordenar un agent. L'Òscar no entenia massa res, perquè al control d'accés, on li han fet deixar un pin dels presos, no l'hi han dit res de la samarreta i, de fet, s'havia estat mig matí dins de la sala del judici sense problemes. Però el policia no ha transigit. L'Òscar s'ha hagut de treure la samarreta i donar-li la volta. I així passejava pel Suprem, amb la samarreta al revés.
Cop d'Estat
La política i els tribunals no paren de trobar-se i d'intentar marcar distàncies entre les parets del Suprem. A les 9,30 hores, el fiscal Javier Zaragoza havia obert a la sala de plens les intervencions assegurant que "l'objecte d'aquest judici res té a veure amb la criminalització de la dissidència política". "No es persegueixen les idees polítiques", ha assegurat.
I malgrat tot, la seva intervenció no s'ha desempallegat en cap moment d'un flaire eminentment polític. "No hi ha presos polítics", ha assegurat el fiscal que també ha hagut de sortir al pas de l'acusació sobre "detencions arbitràries" que ha denunciat el grup de treball de les Nacions Unides, tot i que el fiscal l'ha atribuït al Consell Europeu.
Segons Zaragoza, que dirigia el seu discurs als jutges però també als acusats i a les defenses, el que hi va haver a Catalunya "va ser un cop d'Estat". "Això és el que pretenien els acusats, derogar, suspendre o modificar la Constitució. I declarar la independència d'una part del territori de l'Estat. Això era el procés", ha sentenciat. El fiscal, armat d'unes notes manuscrites, ha parlat de concert delictiu entre el Parlament, el Govern i associacions civils, la qual cosa ha descrit com la "crònica d'una rebel·lió anunciada".
A diferència de Zaragoza, el fiscal Jaime Moreno, ha evitat mirar els acusats i els seus advocats mentre parlava essencialment de violència. Una violència suficient per parlar de rebel·lió i "gens menyspreable". Ha denunciat intimidació als cossos policials estatals i violència física, que va provocar 93 agents lesionats. Moreno ha assegurat que no s'està jutjant el fet d'anar a votar, però també ha advertit que no és cert que votar no sigui delicte: "En democràcia votar no és possible sense respecte a la llei".
Després del recés de mig matí ha arribat el torn de Consuelo Madrigal, que s'ha encarregat de parlar del delicte de malversació. La fiscal ha denunciat estratègies del Govern, ha parlat de "disfresses" i "travestisme", per deviar fons al referèndum. "Hauria calgut estar cegues o viure en un altre planeta per no adonar-se'n", ha ironitzat en un moment donat. I ha retret "estratègies negacionistes" i "atacs d'amnèsia" dels testimonis. La conclusió de la fiscal és que es van desviar més de 3 milions d'euros.
El 23-F, sense violència física
Les conclusions de la Fiscalia han acabat amb Fidel Cadena, que ha tornat a argumentar sobre el delicte de rebel·lió, i d'una violència que "no exigeix l'existència d'armes". No només això, ni tan sols és imprescindible que hi hagi violència física, a parer del fiscal, que considera que és suficient amb la força intimidatòria. Cadena ha utilitzat per explicar el tipus de violència intimidatòria sense ús de la força en un alçament la situació que, a parer seu, es va produir el 23-F. "Ja que l'existència de violència física queda limitada a aquelles una travetes i una sacsejades al general Gutiérrez Mellado, que en pau descansi", segons ha assegurat.
Una remor s'ha aixecat a la sala, davant la descripció del 23-F que acabava d'exposar Cadena. Ha estat l'únic moment en què el president del Tribunal, Manuel Marchena, ha hagut de reclamar silenci a la sala.