La fiscalia de l'Audiència Nacional ha qüestionat la imparcialitat de l'Audiència de Barcelona a l'hora de jutjar el major Trapero i la cúpula d'Interior.
"Realment vostès pensen que això no és competència de l'Audiència Nacional? Hi pot haver imparcialitat i serenitat si s'envia el delicte de sedició i rebel·lió a Catalunya?", ha dit el fiscal Pedro Rubira durant la seva intervenció en la vista que ha motivat l'advocat Jaume Alonso Cuevillas.
"El que s'ha de respectar sempre és la jurisdicció", ha afegit Rubira, que ha negat que hi hagi hagut arbitrarietat a l'hora de fer la instrucció del cas.
🎥 Quan la fiscalia qüestiona la imparcialitat dels jutges catalans però després sempre demana confiar en la imparcialitat de la justícia espanyola 🌈 pic.twitter.com/4ZNorA5QkQ
— Judici a la Democràcia (@ElJudici) 5 de febrer de 2019
La fiscalia explica que s'accepta la competència de l'Audiència Nacional argumentant que el Govern de Catalunya pretén proclamar la república a través d'un referèndum il·legal. El fiscal Pedro Rubira ha defensat que l'Audiència Nacional sempre ha mantingut el seu critèri no només per a la instrucció sinó també per al judici.
Cuevillas, advocat de qui va ser secretari general d'Interior, Cèsar Puig, ha provocat una vista per mirar de portar el judici del major Josep Lluís Trapero i la cúpula política dels Mossos d'Esquadra. A la petició s'hi ha afegit Pere Soler, ex-director general de la policia, també acusat en aquest procediment.
Però el major Josep Lluís Trapero, principal acusat, s'ha desmarcat d'aquesta estratègia de defensa. La seva advocada no ha entrat a considerar aquesta possibilitat i ni tant sols ha intervingut en la vista que s'ha fet aquest matí a l'Audiència Nacional.
Les defenses, molt tècniques
Cuevillas, durant la intervenció de poc més d'un quart d'hora, ha exposat que "totes les sentències sobre sedició s'han fet en audiències provincials", i ha denunciat un "canvi de regles" per jutjar a Madrid la cúpula d'Interior quan qui en té la competència és l'Audiència de Barcelona.
A la seva petició s'hi ha afegit Pere Soler. El seu advocat ha posat en relleu que el criteri de la fiscalia fins ara era que el procés per rebel·lió o sedició el portés el jutge que marca la llei, i ha remarcat que cap dels fets va tenir lloc fora del territori de Catalunya.
Sosté que els delictes de rebel·lió i sedició no són contra la forma de govern i, per tant, l'Audiència Nacional no és competent per fer el judici: "Perquè el que abans no ho era ara si que ho és. Perquè si abans la rebel·lió i la sedició no eren delictes contra la forma de govern, ara es considera que si que ho són".
Olga Tubau, advocada de Trapero, ha fet una intervenció de tres segons amb una frase per dir que no s'hi adheria i no ha volgut formular cap al·legació. Ja ho va avançar El Nacional.
Tampoc s'hi ha adherit Teresa Laplana, la intendent que va estar al capdavant de l'operatiu del 20-S.
El tribunal resoldrà els pròxims dies, però tot fa pensar que la causa es mantindrà a Madrid, tal com va passar amb el Govern i el Tribunal Suprem.