El poder judicial és independent i Mariano Rajoy un president de "confiança". Sota aquesta premissa, el president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, s'ha tornat a posar del cantó de la política (i justícia) de l'estat espanyol i ha rebutjat de totes totes portar a terme cap acció en favor dels 712 alcaldes que van ser citats a declarar pel llavors fiscal general de l'Estat José Manuel Maza.
Així ho ha fet evident en una resposta a una pregunta feta per diversos eurodiputats, entre ells els catalans Ramon Tremosa, Jordi Solé, Josep-Maria Terricabras o Ernest Urtasun, però també molts altres de diferents països, en què qüestionaven si la CE faria alguna cosa per avalar que Espanya respecta la independència judicial, així com que què pensa fer la institució pel que fa a la "persecució política i judicial d'alcaldes catalans elegits democràticament".
Juncker ha estat molt clar en la seva carta de resposta, escrita aquest 8 de desembre, quan la pregunta s'havia realitzat l'11 d'octubre, quan Maza encara estava al capdavant de la Fiscalia. "La Comissió no té indicis que les garanties previstes en l'ordenament jurídic nacional d'Espanya no siguin suficients per protegir eficaçment l'Estat de Dret", ha subratllat en nom de la CE, al mateix temps que ha volgut posar de relleu que, com ja havien avisat abans, "considerem que els temps actuals reclamen unitat i estabilitat, no divisió i fragmentació".
I no només això. El president de la CE reitera per enèsima vegada el seu suport al president espanyol sota l'argument que tenen un "absolut respecte de l'ordre constitucional espanyol" i, a més, insisteixen no només en la confiança cap a Rajoy per "gestionar aquest difícil procés garantint el ple respecte a la Constitució espanyola i dels drets fonamentals dels ciutadans en ella consagrats, sinó també en "les institucions espanyoles i totes les forces polítiques que estan treballant per trobar una solució en el marc de la Constitució".
L'europarlamentari Mark Demesmaeker, visiblement molest, ha fet una interpretació lliure de la resposta de Juncker: "Donem suport a la repressió de Rajoy i llancem per la borda els valors democràtics de la Unió Europea".
Demesmaeker, de fet, ja ha parlat diverses vegades sobre la situació a Catalunya i, fins i tot, va ser un dels observadors internacionals del referèndum de l'1-O.