El president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, ha avisat el PSOE i Sumar que hauran de "moure's" si volen que s'arribi a un acord d'investidura. "Ens ho posen molt difícil", ha dit el líder republicà, si les dues formacions "no entenen" que la prioritat és el finançament dels serveis públics i molt especialment la resolució del dèficit d'infraestructures com Rodalies. Durant el discurs, també ha criticat des de la Convenció Municipalista dels republicans que s'ha celebrat a Llinars del Vallès que aquestes dues formacions espanyoles tinguin ara mateix com a prioritat, "com es reparteixen sous, cadires i possibles ministeris".

Denuncia la retallada de recursos als ajuntaments

Durant la seva intervenció el líder d'ERC ha situat el finançament dels serveis públics com a condició per poder aconseguir un acord d'investidura amb PSOE i Sumar. Davant de càrrecs electes republicans, en cap moment s'ha referit a l'amnistia i ha posat en valor la feina que es fa des del món local i els ajuntaments. Junqueras també ha denunciat que "el govern espanyol continua intentant retallar els recursos que des dels ajuntaments haurien de posar al servei de la gent" i ha refermat el compromís d'ERC per "construir un futur millor" per als ciutadans "amb llibertat, justícia, benestar i prosperitat".

Junqueras colla el govern espanyol amb Aragonès

La pressió de Junqueras arriba després que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, traslladés al ministre de la Presidència en funcions, Félix Bolaños, el malestar del Govern de la Generalitat i d'ERC perquè la negociació per a la investidura del candidat del PSOE, Pedro Sánchez, està "encallada". Durant l'acte de la CECOT a Sant Cugat, Aragonès va coincidir amb el ministre per fer-li arribar, en privat, un toc d'alerta dels republicans. Segons fonts de la Presidència, li va advertir que calen avenços "en ferm" en els tres àmbits si realment volen arribar a un acord. Des de Palau i Calàbria constaten que la carpeta social -que fa referència al finançament i al traspàs integral de Rodalies- està "encallada". I també alerten que cal avançar en l'amnistia i l'autodeterminació.

Ja en públic i en el marc dels discursos de la 28a Nit de l'Empresari, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va reclamar que el diàleg vagi acompanyat de compromisos.  El president del grup parlamentari d'ERC, Josep Maria Jové, i el propi ministre Bolaños, ja es van reunir el passat dijous a Barcelona. Jové va traslladar minuts abans de les 18 hores el contingut de la reunió al president Aragonès, en una breu trobada al despatx que el cap del Govern té al Parlament. El líder del grup parlamentari d'ERC va constatar davant de Bolaños que les negociacions per la investidura de Sánchez estan "encallades".