Quatre dies després que Oriol Junqueras guanyés el congrés d'Esquerra i recuperés la presidència del partit, comencen els canvis interns: Xavier Mombiela ha estat cessat com a responsable de Compliment. El seu nom ha estat al focus aquest passat estiu arran de la investigació del cas dels cartells contra els germans Maragall, ja que era el responsable del informe. En un comunicat, que ha compartit a les xarxes socials, Mombiela ha denunciat haver-se sentit "atacat, amenaçat i coaccionat", tant en privat com en públic, "a través de trucades telefòniques, als mitjans i a les xarxes per persones candidates a la presidència i a l'Executiva Nacional per Militància Decidim", és a dir, per Junqueras i el seu equip. "No era el que m'esperava de gent que forma part d'Esquerra Republicana, més tenint en consideració que a molts els tinc una estima personal", afegeix, qui també és membre de l'Executiva del partit a l'Hospitalet de Llobregat, que explica que és el nou gerent del partit, Lluís Salvadó, qui li ha comunicat l'acomiadament per ordre de Junqueras, "amb efectes immediats i motivat únicament per la pèrdua de la confiança política". 

"Després de la investigació pel cas coneguts pels "cartells del Maragall", se m'ha exposat públicament de manera innecessària, tot perquè els resultats de les investigacions no han agradat perquè apunten com a responsables dels fets a determinades persones", continua Mombiela. Però, que deia? L'informe va ser elaborat al juliol i es va tancar amb quatre sancions (una de molt greu, pel militant de l'Anoia que va idear els cartells; una de greu, per Tolo Moya; i dues de lleus, per Sergi Sabrià i Marc Colomer), tot i que el seu contingut no es va revelar fins a l'octubre, poc després que Marta Rovira fes el seu últim discurs com a secretaria general del partit. Segons l'informe, qui llavors era el cap de comunicació del partit, Tolo Moya, havia coordinat l'acció, i  que el mateix Junqueras n'havia estat informat, cosa que ell sempre ha negat. Aquell informe, però, no era el definitiu i continua sent un tema que porta cua, fins i tot ara, després d'elegir-se la nova direcció. La Comissió de Garanties d'Esquerra va rebutjar l'informe per incomplet i per falta de concreció en les proves aportades.

El mateix informe també assegurava que no hi havia una "estructura B", mentre que durant tota la campanya electoral Junqueras ha anat denunciant la seva existència i prometent que faria net perquè aquesta no es pogués repetir. Per la seva part, Mombiela s'havia posicionat a favor de la candidatura rovirista , Nova Esquerra Nacional. 

Comissió de la veritat, l'aposta de Junqueras

Per altra banda, una de les altres grans propostes que va fer Oriol Junqueras per mirar de convèncer la militància va ser la de crear una comissió de la veritat, per poder analitzar que va succeir en aquest escàndol i també depurar responsabilitats per l'estructura B. Ara, ja com a president del partit, està previst que es posi en marxa aquesta comissió, que estarà presidida per Joan Tardà, que és el conseller nacional més votat per la militància, i comptarà també amb la presència de l'exconseller de Justícia, Carles Mundó i de l'advocada Marta Bolinches, a banda d'altres noms que proposin les altres candidatures per mirar de ser un òrgan plural. Xavier Godàs, candidat de NEN, sempre es va oposar a fer servir aquest terme. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!