"Com a president d’ERC fins al passat 10 de juny, no he tingut cap informació sobre l’existència d’aquestes pràctiques", així de contundentment s'ha expressat Oriol Junqueras a través de les xarxes socials sobre les informacions del diari Ara que revelen que els cartells que es van penjar arreu de Barcelona contra els germans Maragall van sortir del mateix partit com un atac de falsa bandera. Amb aquestes paraules nega rotundament el que només minuts abans havia assegurat la portaveu del partit, Raquel Sans, en roda de premsa, on ha assegurat que aquest militant de l'Anoia va explicar els fets a la direcció quan ja s'havia obert la investigació judicial i policial, arran de la denúncia presentada pel mateix Ernest Maragall, animat pel partit. "La direcció va tenir coneixement dels fets en el moment en què la persona els va explicar un cop s'havia iniciat la investigació. La direcció formada per la presidència i la secretaria general tenia coneixements dels fets", ha deixat clar Sans, subratllant així que tant Marta Rovira com Oriol Junqueras van ser informats. 

Junqueras, però, nega la major: "Vull deixar ben clar que mai he tingut coneixement dels fets que s’han fet públics avui", ha escrit a les xarxes socials. L'expresident ha expressat així la seva "sorpresa i decepció" per unes informacions que impliquen que un militant del partit va fer penjar cartells arreu de Barcelona amb imatges dels germans Maragall sota el lema "Fora l'Alzheimer de Barcelona", en referència a la malaltia que pateix des de fa anys l'exalcalde i president Pasqual Maragall. Segons aquestes mateixes informacions, Tolo Moya (actual director de comunicació del partit) i Sergi Sabrià (viceconseller del Govern en funcions) van parlar directament amb el militant de l'Anoia (que estava vinculat laboralment amb el partit i va ser apartat de les funcions un cop es va saber la seva implicació), i l'exsecretari de comunicació de la formació Marc Colomer se n'hauria assabentat a posteriori. 

"Arribar al fons de la qüestió"

En aquest sentit, Junqueras anuncia que demanarà "com a militant" als òrgans del partit que arribin "fins al fons de la qüestió i que es prenguin totes les mesures oportunes per esclarir uns fets que, en cas que es confirmin, serien profundament lamentables i condemnables". Segons Raquel Sans, aquesta mateixa tarda es reunirà el Comitè Ètic del partit per iniciar un procediment intern per, precisament, aclarir els fets. Aquest no havia començat abans, ha justificat la portaveu, perquè, segons els mecanismes d'ERC, mentre hi hagi un procediment judicial obert, no es pot posar en marxa l'intern. El partit s'hauria assabentat avui mateix que ja s'havia tancat després que Maragall retirés la denúncia en descobrir que es tractava d'un atac de falsa bandera contra ell i el seu germà, mesos més tard. 

Indignació a ERC Barcelona

Junqueras no ha estat, ni de bon tros, l'únic militant a expressar el seu rebuig. Sans ha assegurat que el partit comprèn aquestes expressions d'indignació que s'han succeït amb veus d'arreu de Catalunya: els exalcaldes de Tarragona i Lleida, Pau Ricomà i Miquel Pueyo, històrics com Joan Tardà o Joan Huguet, i exdiputats al Parlament com Carles Castillo o José Rodríguez. 

També s'ha posat les mans al cap la direcció d'ERC a Barcelona. Cal tenir en compte que aquests cartells es van penjar a seus del partit setmanes abans que comencés la campanya electoral per a les eleccions municipals, en les quals Maragall era candidat d'ERC Barcelona i la seva posició a les enquestes era molt dolenta.

"El que hem sabut avui és inacceptable. Un partit com ERC no s'ho pot permetre. Els qui vam participar en aquella campanya ens mereixem explicacions i confio que el partit anirà fins al final en l’assumpció de responsabilitats", ha escrit Elisenda Alamany, que ha agafat el relleu de Maragall a l'Ajuntament de Barcelona. Eva Baró, presidenta de la Federació, parla d'una "nova decepció": "La militància d'ERC Barcelona mereix explicacions. Cal una depuració de responsabilitats a l'altura del greuge i de la indignitat que tot plegat representa". Cal tenir en compte que totes dues formen part de l'executiva del partit i que, segons la portaveu Raquel Sans, l'autor dels cartells ho va traslladar a la direcció, sense especificar a quin organisme i tampoc quins són els noms que ja sabien d'aquest fet mesos enrere. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!