Marxar per tornar-se a presentar. Poques hores després que ERC anunciés en un comunicat que Oriol Junqueras deixarà la presidència del partit després de les eleccions europees, ell mateix ha explicat la seva decisió en una roda de premsa. En aquesta ha assegurat que en cap moment s'ha sentit pressionat pel seu partit per renunciar al càrrec i que la decisió de plegar del càrrec concorda amb la carta publicada dimarts en què assegurava que se sentia amb força per continuar liderant el partit, si així ho avalava la militància.

🔴 Crisi a ERC, DIRECTE | Última hora

Segons el mateix Junqueras, plega per poder “reconnectar amb la militància” i el conjunt de la ciutadania d'igual a igual i no com a president del partit, mostrant-se disposat a presentar-se a la reelecció al congrés del 30 de novembre per continuar presidint Esquerra. “Necessito escoltar la gent, sortir al carrer, parlar amb molta gent de tot arreu. Em sembla que la millor manera de fer-ho és en una condició d’igual i igual, no des d’un determinat càrrec o funció perquè crec que és molt important reconnectar amb la societat i amb la militància”, ha explicat des de la seu del partit, on ahir es va celebrar una llarga Executiva de més de quatre hores. “Amb això em sento útil i crec que puc ajudar”, ha insistit. 

Diferències amb Marta Rovira 

Aquesta decisió de Junqueras, que assegura que no vol “renunciar a res a l'hora d'ajudar” i busca sotmetre's a l'aval “explícit i renovat” de la militància per fer-ho “de manera efectiva i plenament legitimitat”, xoca amb la carta de Marta Rovira, que, per contra, aposta per renovar tots els lideratges del partit, tant el seu com el de Junqueras. A banda d'aclarir ja des d'un primer moment que ella no es presentarà a la reelecció d'un càrrec que ocupa des del 2011, Rovira també va anunciar que es posava a disposició del partit per dur a terme aquesta transició fins al congrés de finals de novembre.

Així, serà ella qui estarà al capdavant del partit quan la formació hagi de decidir la seva posició per exemple, a l'hora d'investir o no Salvador Illa. Junqueras avui ha reiterat que correspon al PSC i Junts posar-se d'acord i a ERC anar a l'oposició. Aragonès, que va ser la primera víctima de la desfeta del seu partit aquest 12-M, on van perdre 13 dels 33 diputats que tenien al Parlament, ja va anunciar la mateixa nit electoral que la seva formació havia d'anar a l'oposició. També pocs minuts després de l'escrutini el president de la Generalitat en funcions reclamava responsabilitats individuals, ell abandonarà la primera línia política, però també col·lectives. 

Congrés el 30 de novembre

Els estatuts del partit recullen que amb la dimissió del president del partit, s'ha de convocar un congrés que finalment tindrà lloc el 30 de novembre, d'aquí a mig any. Segons ha explicat Junqueras en roda de premsa, hi havia un “consens absolut” dins la mateixa formació que se n'havia de convocar un i finalment es va fixar aquesta data “perquè permet fer un procés amb calma i tranquil·litat, sense presses, intentant esquivar les conteses electorals”. Junqueras i Rovira van arribar al poder del partit el 2011 i des de llavors no s'han trobat rivals a l'hora de revalidar els càrrecs. Si hi ha repetició electoral, per la qual ERC no té, a hores d'ara, un candidat, aquesta se celebraria a l'octubre. 

Tres derrotes consecutives

Aquesta crisi dins el partit arriba després de la derrota electoral sense pal·liatius dels republicans a les urnes el passat diumenge. Amb Aragonès al capdavant, el partit va passar de tenir 33 diputats al Parlament de Catalunya a només 20, deixant-se'n 13 pel camí i obtenint uns 180.000 vots menys que el 2021. Aquesta desfeta arriba després de la primera presidència republicana de la Generalitat des de feia 80 anys, i des del 2021 governant en solitari després de la sortida de Junts del Govern.

Però aquest cicle nefast a les urnes per ERC no es limita només a les eleccions de diumenge sinó que també inclou la patacada d'Esquerra a les municipals del maig del 2023, on va perdre poder local arreu del país i alcaldies importants de tot el territori: van passar de guanyar a Barcelona a ser quarta força. I les generals del juliol, on la pèrdua de vots encara va ser major. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!