El fins dilluns president d'ERC, Oriol Junqueras, s'acomiadava aquest dimarts de la militància amb una carta, que compartia a les xarxes socials. A la missiva, Junqueras informava que ha obert "un procés de reflexió i escolta activa abans de decidir què és el millor per al partit, la ciutadania i el país". "El meu propòsit és seguir escoltant-te i parlar amb tu, amb tots vosaltres, des de la confiança i la calma. L'escolta activa necessita el seu temps per comprendre i pensar de quina manera podem donar el millor de nosaltres mateixos al servei d'ERC", afegia. En alguna ocasió s'ha especulat que potser Oriol Junqueras seria el candidat d'ERC en cas que calgués repetir les eleccions al Parlament, gràcies a la llei d'amnistia, però el mateix Junqueras ha allunyat aquesta possibilitat. 

En una entrevista a Catalunya Ràdio, el dirigent independentista ha recordat que la seva inhabilitació dura fins al 2031 i que, fins a aquest any, no té permès ni fer classes a la universitat. "Hi ha gent que especula que seré candidat, no pot ser perquè no podré ser-ho", ha explicat. Seguidament, en ser preguntat si, tot i l'amnistia, no tindria permès presentar-se a la repetició electoral i, per tant, Puigdemont correria el risc de ser detingut quan tornés per a la investidura, Junqueras ha volgut deixar clar que es tracta de dues situacions diferents. "Espero que per a Puigdemont l'amnistia estigui vigent i pugui tornar quan va dir. En el meu cas, el de Raül Romeva, Dolors Bassa i Jordi Turull, és el Suprem qui ha d'aplicar la nova llei d'amnistia a la sentència dictada; els que no tenen la sentència, el Suprem no els ha d'aplicar aquesta llei. El nostre cas serà el més lent de tots", ha lamentat. Preguntat sobre una eventual candidatura de Marta Rovira, Junqueras ha assegurat que "seria una bona candidata", però ha afegit que també "n'hi ha molts altres, molta gent preparada".

Les negociacions per a la investidura

Pel que fa a les negociacions per a la investidura, l'expresident d'ERC ha evitat prendre partit per cap fórmula concreta i ha defensat que el seu partit "ha d'intentar posar-se d'acord amb tothom" i "construir els millors acords possibles". En aquest sentit, ha reivindicat els acords assolits a Madrid sobre els indults o la reforma del Codi Penal. "Aquests acords sovint són molt criticats, però permeten que tinguem un president del Parlament que es diu Josep Rull", ha reblat.

"ERC ha d'intentar construir els millors acords possibles, i això tindrà sentit en funció del contingut de l'acord. L'objectiu no és un acord a qualsevol preu o negar-se a arribar a cap acord, l'objectiu és arribar a acords raonables; amb el PSC i amb tothom voldríem", ha insistit Junqueras. 

Reclama "implementar el resultat" que decideixi la militància sobre l'acord amb Collboni

D'altra banda, Oriol Junqueras ha defensat que cal "implementar el resultat" que decideixi la militància d'ERC a Barcelona sobre l'acord amb Jaume Collboni per entrar al govern municipal, encara que sigui ajustat. Així ho ha dit el ja expresident d'ERC, que també ha admès que coneix "poc" el pacte assolit. En qualsevol cas, l'exdirigent del partit ha reiterat que "l'important és el que decideix la militància de Barcelona" i "implementar-ho bé", ja sigui des de l'executiu o des de l'oposició.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!