El president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, ha elevat el to i ha fixat l'amnistia com a "punt inicial" per la negociació dels republicans amb el PSOE per la investidura de Pedro Sánchez. Junqueras considera que aconseguir l'amnistia "no és el punt final de res" i subratlla que "ajudaria a tenir unes condicions d'igualtat per negociar", malgrat assegurar que no és suficient.  De fet, ha assegurat que acordar les condicions per a poder fer el referèndum és "imprescindible".

El dret a decidir a la taula

Malgrat que fa unes setmanes la secretària general d'ERC, Marta Rovira, va assegurar que la llei d'amnistia "conceptualment hauria de ser un punt final del conflicte polític", Junqueras ho considera com "el punt inicial" i explica que seria un pas "molt important i fonamental" per avançar en la resolució del conflicte polític. En una entrevista a La Vanguardia, Junqueras també ha destacat que és "rellevant" que el dret a decidir sigui sobre la taula de negociació

Amb tot, el president dels republicans no veu amb bons ulls que s'inclogui els policies que van colpejar a la ciutadania el Primer d'Octubre, tal com planteja la líder de Sumar, Yolanda Díaz. "Hauria d'incloure tots els qui segur que no han comès cap delicte i que, així i tot, han estat condemnats o són perseguits. I quan un policia colpeja amb brutalitat un ciutadà pacífic que actua pacíficament és evident que està cometent un delicte aquest policia", ha argumentat.

Demana "coordinació" a Junts

Amb tot, Junqueras també ha demanat a Junts "coordinació", perquè, considera, que d'aquesta forma seria "més fàcil" assolir els objectius. Tot i això, el líder d'ERC ha celebrat que el partit de Puigdemont "s'hagi sumat" a l'estratègia de "forçar l'Estat a negociar". 

Davant del fet que Junts s'hagi pronunciat sobre la possibilitat de reunir-se amb el líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, Junqueras, ho respecta i recorda que són "formacions que històricament s'han entès en moltes ocasions".  "Entenc que formacions que històricament s'han entès en moltes ocasions tinguin més facilitat, incentius o interès a dialogar, parlar o negociar", ha dit, i ha afegit que ERC "no té aquesta temptació".

Proposta d'Urkullu

Junqueras també s'ha referit a la proposta plantejada pel lehendakari Íñigo Urkullu de pactar una "interpretació" de la Constitució sobre la qüestió territorial com a "forma flexible i creativa" de plantejar una sortida a l'actual "cruïlla política". El líder republicà s'ha mostrat "respectuós" amb la iniciativa, però ha dit que, per a ERC, aquest marc "es queda petit i curt". "Entenem que els qui tenen un concert econòmic i moltes eines rellevants que desgraciadament nosaltres no tenim estableixin un marc de negociació que és perfectament comprensible", ha dit.