En una carta escrita a Público, una de les principals capçaleres portugueses, el líder d'Esquerra Oriol Junqueras lamenta que el canvi de poder al govern espanyol no ha fet canviar ni un centímetre la situació seva i de la resta de presos polítics catalans: "Els líders polítics i civils catalans van ser arrestats sota el govern conservador del Partit Popular encapçalat per Mariano Rajoy. Però, què ha canviat amb l'arribada al poder de la coalició formada per PSOE i Podemos? Res, la situació continua igual". Junqueras no és gens optimista i afegeix: "De fet, la mateixa Fiscalia va argumentar que els presos no seran alliberats de la presó tret que reorientin la seva manera de pensar, una prova més que les nou persones que són a la presó són presos polítics".
Per això torna a fer un crida a Europa. D'entrada reitera que "el conflicte entre Catalunya i Espanya només es pot resoldre amb la política, com sempre ha reivindicat la part catalana". I en segon lloc, això es pot aconseguir a través "d'internacionalitzar encara més les demandes catalanes, seure a totes les taules de diàleg possibles i treballar incansablement per a la promoció de la democràcia a Catalunya". Parla de taules de diàleg i no perd l'esperança en la ja oberta amb Sánchez però en demana més: "Seguim exigint a l'Estat que afronti aquest conflicte tal com ho fan les democràcies madures, amb diàleg i negociació. Donar veu als ciutadans per decidir el seu futur és l’única manera de desbloquejar la situació actual".
Opinião: Presos políticos e exilados catalães: os direitos humanos continuam a ser violados em Espanha https://t.co/eCPp4YgsFn
— Público (@Publico) September 10, 2020
La carta, conjuntament firmada pel conseller d'Acció Exterior, Bernat Solé, fa un repàs dels tres anys d'ençà que es va celebrar el referèndum de l'1 d'octubre i la manca de llibertats que tenen. També recorda com les principals institucions internacionals i firmes de renom en matèria de drets humans recolzen la llibertat dels presos polítics catalans: el Grup de Detenció Arbitrària de les Nacions Unides, Amnistia Internacional o la Lliga dels Drets Humans i l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans, Michellle Bachelet, entre d'altres.
Compara la situació que viuen amb la del rei emèrit Joan Carles I que ha marxat sense donar cap mena d'explicació pels seus escàndols de corrupció: "Ja ho hem vist recentment amb la vergonyosa actuació del govern espanyol en facilitar la fugida d'Espanya del rei emèrit, malgrat les clares sospites de corrupció exposades per la premsa internacional. La posició del govern de Pedro Sánchez a favor de l'excap d'Estat va coincidir en el temps amb la suspensió del règim de semillibertat dels presos polítics, una decisió tècnica de l'administració penitenciària que va ser revocada després del recurs presentat pel ministeri públic. Els monarques corruptes, mafiosos, els violadors o assassins tenen més drets que els presos polítics catalans".