Tres mesos després de dimitir com a president d'ERC i amb la data del congrés nacional en entredit, Oriol Junqueras presentarà públicament la seva candidatura, amb el nom Militància Decidim, per recuperar les regnes del partit que havia liderat durant 13 anys. Serà el dissabte 21 de setembre en un acte obert al teatre de la Passió d'Olesa de Montserrat, al Baix Llobregat, i on Junqueras estarà acompanyat, entre d'altres, per Raül Romeva o Diana Riba. Amb tot, des de pràcticament l'endemà de deixar la presidència d'ERC el 10 de juny, poques hores després de les eleccions europees, Junqueras ha anat voltant arreu de Catalunya per parlar amb la militància del seu partit, començant a finals de juny amb un gran acte a Sant Vicenç dels Horts, la seva ciutat, i que s'ha anat reproduint en altres municipis de tot el país, tal com ell mateix ha compartit a les xarxes socials. Mentrestant, la direcció del partit (amb Marta Rovira al capdavant) també convocava la militància, però en el seu cas per primer explicar les negociacions amb el PSC i després el contingut del pacte amb els socialistes que ha permès a Salvador Illa arribar a la presidència de la Generalitat. 

Una proposta de “renovació”

Segons explica la candidatura en un comunicat, aquest acte ha de servir després dels mesos d'escolta de la militància, perquè els promotors de la mateixa puguin exposar els “eixos principals” de la proposta que descriuen com a “de renovació”. Precisament, el sector més alineat amb les tesis de Rovira que demana a Junqueras un pas al costat per poder donar espai a nous lideratges dins el partit, també fan servir aquesta paraula. Sense anar més lluny, el manifest publicat a mitjan juny amb 300 signatures de militants, que ha arribat a superar el miler, demanava una “renovació general” dels noms. 

La proposta que posaran damunt la taula en aquest acte que s'espera multitudinari a Olesa de Montserrat, segons la mateixa candidatura, neix “de la feina iniciada pels grups de treball” presentats a la primera trobada a Sant Vicenç els Horts, però també “d’un procés d’escolta i de converses, durant mesos” arreu del territori. 

Els noms

A banda de Junqueras, Raül Romeva i Diana Riba, que es va fer militant d'ERC en plena crisi del partit, també intervindran a l'acte la diputada al Parlament Ana Balera, de Santa Coloma de Gramenet; Arés Tuabu, exportaveu del partit a l'Ajuntament de Rubí, l'exconseller d'Exteriors Bernat Solé; la senadora Laura Castel, i l'alcalde de Sant Julià de Ramis, Marc Puigtió. Tubau i Solé van ser dos dels militants del partit que la setmana passada van demanar un informe a la Comissió de Garanties d'ERC per si la data del congrés nacional fixada pel 30 de novembre incomplia els estatuts d'Esquerra, després que amb la investidura de Salvador Illa es descartés una repetició electoral.
 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!