Encara amb la seva candidatura sense presentar oficialment, la posada de llarg de Militància Decidim serà el 21 de setembre a Olesa de Montserrat, Oriol Junqueras fa temps que està en dansa per recuperar la presidència d'ERC. Fa setmanes que es reuneix amb la militància arreu de Catalunya i aquesta tarda plujosa de dimarts s'ha citat en un acte sectorial amb una cinquantena de sindicalistes d'Esquerra a una sala de l’Espai la Línia de Barcelona que ha quedat petita per escoltar-lo. Durant aquesta conversa, en la qual els assistents de diversos sindicats (entre ells UGT, Comissions Obreres o la Intersindical) han pogut preguntar directament a Junqueras pel seu projecte i que el distingeix de la resta de candidatures que es presentaran al congrés del 30 de novembre.

Qüestionat directament perquè els sindicalistes haurien d’apostar per la seva llista i no per una altra, Junqueras ha assegurat que “ERC ha d’intentar ser el més útil possible”: “I estic convençut que nosaltres podrem ser molt útils. Intentarem construir grans compromisos i grans aliances amb gent molt diferent, dins la nostra organització i amb altres partits polítics que com nosaltres volen la independència o millorar les condicions de vida. Estic convençut que cal construir aliances amb el conjunt de la societat i també amb el món del treball”, ha defensat. En cap moment, Junqueras ha entrat a polemitzar amb la resta de candidatures.

"De la gent que treballa, s'esforça i s'arrisca"

Preguntat per José Rodríguez, exdiputat al Parlament, Junqueras ha reivindicat que Esquerra ha d'aspirar a ser moltes coses, entre les quals el partit "true labour" de Catalunya: “El veritable partit de la gent que treballa, s’esforça i arrisca”. “Si no som el partit dels treballadors, dels autònoms, dels pagesos, dels de la funció pública, dels mestres i professors, si no som el partit de tota aquesta gent no som el que hem de ser”, ha reflexionat Junqueras. Reivindicant l’època en què ERC tenia 100.000 militants en un país on vivien 3 milions de persones.

Les referències històriques, com no podien ser d’altra manera, han estat una constant durant tota aquesta conversa i hi ha hagut protagonistes com Francesc Layret, Salvador Seguí o Josep Sunyol. Entre els assistents també hi havia el diputat Jordi Albert o l’exconseller de Treball i Drets Socials, Chakir El Homrani. A dalt de l'escenari acompanyaven a Junqueras, Laura Pelay, regidora a Vilafranca del Penedès i de la UGT, Toni Mora de Comissions Obreres i Pau Cruz. 

Immigració i llengua

Durant les gairebé dues hores que ha durat la trobada han sorgit altres temes com les condicions laborals o la situació de les persones migrades en el món del treball. L’expresident d’ERC ho ha lligat amb la importància de la llengua catalana. “Si el sentiment de pertinença es relaciona en gran part amb l’ús de la llengua catalana, que és la pròpia del nostre país la qüestió fonamental no és l’origen de les persones, sinó amb quina llengua són assolits”, ha reflexionat.

Els sindicalistes militants d’ERC també han volgut preguntar Junqueras sobre els seus àmbits de treball concrets, com ara el ferroviari o la situació de persones amb discapacitat. En aquest sentit, un advocat laboralista li ha demanat una petició que, ha defensat, és compartida entre tots els assistents: “Apostar perquè ERC sigui un projecte nítidament d’esquerres”. Junqueras ha resolt al final de l’acte, després de contestar a una bateria de preguntes dels sindicalistes que no es volien quedar amb cap dubte, que per ell, “la causa de la independència i la causa de la justícia social i una economia més justa són indestriables”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!