Sota custòdia, sense manilles i amb l’expectació pròpia de l’enèsim dia històric, sis dels nou líders independentistes empresonats per l’1-O tornaran al Parlament dos anys i tres mesos després de l'últim dia que van ser-hi, el 27 d’octubre del 2017, quan van declarar la independència. Oriol Junqueras, Jordi Turull, Joaquim Forn, Josep Rull, Raül Romeva i Dolors Bassa compareixen aquest dimarts a la comissió d'investigació del 155. La cita arriba amb els tambors d'eleccions ressonant amb més força que mai i la legislatura penjant d'un fil.
La previsió és que tots ells tornin a trepitjar la catifa vermella de l’escala noble de la cambra catalana cap a dos quarts de nou del matí. Aniran acompanyats d’agents de paisà de Mossos d’Esquadra, que és qui s’encarrega del desplaçament i la custòdia dels presos des dels centres penitenciaris de Lledoners i Puig de les Basses. Segons fonts de la policia catalana, la prioritat és la discreció i garantir els drets dels presos així com la seva llibertat de moviment dins el Parlament, seguint el patró del trasllat de Joaquim Forn al ple d'investidura de l’Ajuntament de Barcelona el 15 de juny passat quan va prendre possessió de l’acta de regidor. El més probable és que ―com llavors i com quan van ser traslladats des de les presons de Madrid a les catalanes― viatgin en vehicles de la policia catalana sense logotipar. Això sí, vehicles de màxima seguretat.
Torra i Torrent
A la seva arribada els rebrà, segons confirmen fonts parlamentàries, el president del Parlament, Roger Torrent. També hi serà el president Quim Torra i altres membres del Govern de la Generalitat. La setmana passada es va decidir ajornar el consell executiu que habitualment es reuneix cada dimarts al matí per poder fer costat a Junqueras i companyia. Una imatge d’unitat fugissera, una treva excepcional i passatgera enmig de la batalla interna al si del govern, entre JxCat i ERC, i que ha acabat d’implosionar arran de la retirada de l’acta de diputat de Torra.
Un cop dins del Parlament, seran traslladats a un dels despatxos pròxims a la sala de grups on se celebra la comissió d'investigació. La sessió arrenca a les 9 del matí. Un a un, se’ls anirà cridant per ordre de compareixença.
Els càlculs de la presidència de la comissió és que la intervenció de cadascun d’ells s’allargui al voltant d’una hora i mitja. Primer tindran un torn d’exposició sense límit de temps i, en acabar, els grups que participen en la comissió podran adreçar-los preguntes. Ciutadans va expressar la setmana passada la voluntat d’interpel·lar-los, però hauran de trobar la manera, tenint en compte que quan va començar a treballar la comissió, al novembre del 2018, tant Cs com el PP van decidir que no hi participarien.
Segons el cronograma acordat, el primer serà l’exvicepresident Junqueras. El seguiran, per aquest ordre, l’exconseller de la Presidència, Jordi Turull; el d’Exteriors, Raül Romeva; el d’Interior, Joquim Forn; el de Territori, Josep Rull, i la de Treball, Afers Socials i Família, Dolors Bassa. Tots estan citats en qualitat de testimonis.
Fa dues setmanes, el Departament de Justícia de la Generalitat va autoritzar la compareixença amb l'argument que es tracta d'un "deure inexcusable a petició de la Cambra".
Seguretat dins i fora
El dispositiu de trasllat i custòdia dels presos serà el més discret possible, però toparà amb el desplegament policial que els Mossos d'Esquadra es veuen obligats a fer al parc de la Ciutadella davant la convocatòria de concentracions.
Seran, per tant, dos dispositius diferents i que no tenen res a veure l'un amb l'altre. El que hi haurà fora custodiant el Parlament estarà format per agents de la Brimo.