La cursa d'Oriol Junqueras per recuperar el lideratge d'ERC accelera. Ho ha fet amb una primera gran trobada celebrada a la societat cultural La Vicentina, de la seva ciutat, Sant Vicenç dels Horts, de la qual en va ser alcalde entre 2011 i 2015, segons ha pogut saber ElNacional.cat. La sala té una capacitat màxima de 300 persones i segons fonts de l'organització aquesta sessió de treball ha desbordat l'aforament, tot i no haver-se anunciat oficialment.  Hi han participat majoritàriament militants del Baix Llobregat i del Barcelonès, però també n'hi havia d'altres punts del país. La trobada ha tingut un to constructiu i fugint de la confrontació, segons assistents a aquesta, que asseguren que no s'ha esmentat en cap moment les diferències que s'han fet públiques en les últimes setmanes. Aquestes han aflorat sobretot a partir de la publicació del manifest que ja han signat prop d'un miler de persones demanant una renovació total de la cúpula que s'ha llegit com un missatge per demanar a Junqueras que no presenti candidatura. 

Junqueras ha intervingut a l'inici i al final de la reunió i des de l'escenari ha fet una crida perquè ERC torni a ser el partit que parla amb la gent. En acabat, els assistents l'han aplaudit a crit de "president". A banda de d'ell, també han intervingut una dotzena de persones, la majoria de les quals dones, que s'encarregaran d'elaborar la proposta de Junqueras de cara al congrés del 30 de novembre. En aquest sentit, han aprofitat la trobada a Sant Vicenç per demanar als assistents la seva opinió sobre les diferents temàtiques. Al seu torn, les encarregades de presentar les diferents intervencions han estat Kènia Domènech i Norma Pujol, totes dues membres de l'Executiva del partit. Entre els assistents també hi havia Joan Ignasi Elena, Joan Tardà o Raül Romeva.  

La previsió és que aquesta mena d'actes es vagin succeint arreu del territori perquè Junqueras pugui prendre el pols de la militància, que és qui haurà de decidir el futur del partit en el congrés del 30 de novembre. Abans, i amb Junqueras fora de la direcció del partit, les bases de la formació hauran de donar el vistiplau a qualsevol pacte per a una eventual investidura d'un nou president de la Generalitat. L'endemà d'anunciar que dimitiria com a president d'ERC després de la llarga executiva amb la ressaca dels nefastos resultats el 12-M, Junqueras va explicar que la seva intenció era recórrer Catalunya per escoltar la militància del seu partit de tu a tu i no com a president de la formació i a partir d'aquí decidir el seu futur però havent deixat clar que se sent amb forces per continuar liderant el parit que ha presidit entre el 2011 i el 10 de juny d'aquest 2024.

El manifest, un terratrèmol

Durant els darrers mesos Junqueras ja havia començat una ruta arreu del país per escoltar els seus veïns -no només als militants del partit- i conèixer més de prop els seus problemes que es va veure interrompuda per la convocatòria anticipada d'eleccions al Parlament. I ja després de renunciar al càrrec ha compartit a través de les xarxes imatges de reunions amb companys de les Terres de l'Ebre. Aquest és un dels feus més importants del partit (és on menys suport ha perdut en les darreres derrotes electorals) i que podria ser-ho també del junquerisme. De l'executiva de la federació d'aquestes comarques només un membre (Joan Roig, alcalde d'Alcanar) ha signat el manifest que reclama la renovació de la cúpula, alineant-se amb la proposta Marta Rovira que també ha signat el document, fet que s'ha entès com un missatge dirigit al mateix Junqueras perquè plegui i no presenti candidatura al congrés del 30 de novembre. 

Amb la publicació d'aquest manifest la crisi a Esquerra va passar d'estar lleugerament soterrada a lliurar-se a plena llum del dia amb retrets públics i a les xarxes entre els partidaris de les tesis de Rovira i els que defensen la continuat de Junqueras o almenys que els draps bruts es rentin a casa, una frase que ha utilitzat ell mateix.

Primeres trobades de la 'ruta' de Junqueras 

En els pròxims dies està prevista una nova trobada, en aquest cas a Montcada i Reixac i que sí que s'ha anunciat a través de les xarxes socials, com un cafè organitzat per "amics i amigues d'Oriol Junqueras". A banda, durant la campanya de les eleccions europees, tot i saber que dimitiria l'endemà, Junqueras va tenir un paper protagonista (era ell qui tancava els actes d'ERC en lloc de la candidata Diana Riba) que el va portar de nou a voltar per Catalunya. Així, també va aprofitar tant la cursa electoral per a les eleccions del 12-M com les del 9-J per parlar amb els veïns i militants de les diferents ciutats que anava visitant: abans dels actes acostumava a fer una passejada pels centres de les vil·les acompanyat de militants locals. Així, la campanya que ha començat de forma extraoficial aquest dimecres a Sant Vicenç dels Horts és la continuïtat d'aquestes trobades, tot i que ara ja no com a president sinó per intentar continuar-ho sent. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!