El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha emplaçat Junts, la CUP i En Comú Podem a ser generosos i responsables i a deixar-se de "vetar" per formar un govern ampli. Els partits es troben en plenes negociacions per trobar un acord i formar Govern, però el problema és que hi ha partits que es neguen a formar part del mateix Govern, com és el cas de Junts i els comuns

En una entrevista a Catalunya Ràdio, el dirigent independentista ha demanat a les formacions que deixin de banda "els interessos personals" i que se centrin en "els interessos de partit" per fer possible que les negociacions acabin en una legislatura estable. "Posem el país per davant dels vetos creuats entre uns i altres", ha subratllat. 

El tercer grau

Junqueras ha defensat que ell i la resta de presos polítics estan empresonats per motius polítics, ja que ha recordat que "el Codi Penal diu que celebrar un referèndum no és cap delicte". Segons ell, "l'Estat no ens pot guanyar a les urnes, i per això practica la repressió".

El president d'ERC ha fet aquest recordatori l'endemà que el jutjat de vigilància penitenciària número 5 de Catalunya decidís mantenir el tercer grau penitenciari als polítics independentistes presos a Lledoners, excepte per a Joaquim Forn, sobre qui podria decidir aquest dijous. Com ja va fer aquest dimarts un altre jutjat de vigilància penitenciària amb Carme Forcadell i Dolors Bassa, el magistrat considera que mentre resol el fons del recurs de la Fiscalia s’ha de mantenir vigent la semillibertat.

Els aldarulls per les protestes per Hasél

Fa nou nits seguides que en diferents punts de Catalunya, sobretot a Barcelona, hi ha hagut aldarulls que han acabat amb saquejos a botigues i càrregues policials. Aquests aldarulls han derivat de protestes en suport al raper empresonat Pablo Hasél. Junqueras s'ha mostrat preocupat per aquestes protestes, tot i que ha afegit que "la situació és difícil".

manifestación barcelona pablo hasél 1902 cuarta noche / Sergi Alcàzar

Protestes a Barcelona per l'empresonament de Pablo Hasél / Sergi Alcàzar

"Els joves tenen inquietuds econòmiques, socials i polítiques, i això es veu agreujat amb situacions com tancar algú a la presó per la lletra de les seves cançons", ha dit el president d'ERC sobre les protestes, i després ha afegit que "els problemes que té el país no es resolen saquejant botigues".

Si més no, ha indicat que "també hem de ser exigents amb les actuacions que no es corresponen amb una policia ètica i moderna. No es pot tolerar un ús desproporcionat de la força. Igual que no podria ser que els Mossos es desentenguessin davant d'un delicte".

La relació amb els socialistes

Oriol Junqueras ha explicat que no ha parlat amb el candidat socialista a les eleccions, Salvador Illa, un cop passats els comicis, i ho ha justificant dient que "els guanyadors de les eleccions són els que són capaços de formar govern". Junqueras ha fet aquest apunt quan li han recordat que els socialistes van aconseguir més vots que ERC el 14-F.

De la mateixa manera, el dirigent d'ERC ha matisat que "els socialistes han fet tot el possible per tenir-nos a la presó" i, per tant, "no poden contribuir a un bon govern". 

Imatge principal: Oriol Junqueras en un dels actes de campanya d'ERC per a les eleccions del passat 14 de febrer / Sergi Alcàzar