Toc d'atenció al govern espanyol. El president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, ha advertit aquest dimecres a l'executiu de Pedro Sánchez que hauria de posar sobre la taula la necessitat d'aclarir el sonat cas d'espionatge que ja ha afectat un total de 65 persones vinculades amb l'independentisme, la majoria d'elles polítics, però també activistes, advocats i periodistes. Tot plegat, després que ahir la ministra-portaveu Isabel Rodríguez ja assegurés que el govern central "no hi té res a veure" i que "no té absolutament res a ocultar" en relació amb aquest cas d'espionatge. Si bé va deixar clar que estan "a disposició" de la justícia, amb la qual col·laboraran si així ho requereixen els tribunals, La Moncloa ha demostrat amb les seves paraules que no té gens d'interès per liderar aquesta investigació.
Per Junqueras, la situació no hauria de ser aquesta. I és que, tot i reconèixer que l'Estat espanyol és l'únic que pot tenir interès per espiar totes les persones que han estat afectades per aquesta operació (el programa israelià Pegasus utilitzat només pot ser comprat per governs nacionals), ha remarcat que podria ser que no tot l'executiu fos culpable. "O es fa amb el consentiment, amb el permís i sota l'ordre del govern, o en el fons també s'està fent contra el govern espanyol", ha avisat en un debat amb Pablo Iglesias al seu podcast La Base. "Quan hi ha una part de l'Estat, si és així, que actua contra la voluntat del govern, està actuant contra el govern". En aquesta línia, ha recordat que també podrien veure's afectades les converses que han mantingut els independentistes espiats amb els membres parlamentaris d'altres formacions polítiques i altres ideologies. "Qui hauria d'estar més interessat a aclarir els fets és el govern per eliminar qualsevol ombra de dubte. Ell mateix podria convertir-se en una víctima d'aquesta part dels aparells de l'Estat".
També els no-independentistes
Però no només Pedro Sánchez. El líder dels republicans també ha opinat que totes aquelles persones no-independentistes també haurien de clamar a favor de resoldre el cas. "Al final, si actuem com demana la comunitat internacional i qui no ho fa és l'Estat, qui surt perdent és l'Estat espanyol, i no els independentistes". Es tracta de la retòrica que ja va defensar ahir mateix, durant la compareixença unitària del sobiranisme al Parlament Europeu, en què va reivindicar la importància de quedar bé davant la comunitat internacional: Esquerra Republicana vol mantenir el diàleg no tant perquè creu que l'Estat acabarà cedint, sinó que perquè serveix per enfortir el moviment independentista a escala internacional. "Molts ens miren i creuen que la negociació és una eina útil. Com més la fem servir, més ens empoderem davant l'Estat", va clamar.
Avui ho ha tornat a fer. "Quan la comunitat internacional es dirigeix a nosaltres i a l'Estat, i ens demana i recomana que explorem a fons la via del diàleg i la negociació, quan actuem en conseqüència del que ens demana la comunitat internacional, i la contrapart actua atacant directament els drets fonamentals dels negociadors, qui acumula capital polític és l'independentisme". Tot i això, admet que "hi ha una part del no-independentisme i del govern espanyol que prefereix perdre prestigi perquè creu que pot utilitzar qualsevol instrument per a protegir el seu determinat concepte de nació".
La bandera del diàleg
"La negociació és una eina important, que no volem cedir de cap manera a qui no se la mereix. El Govern espanyol no se la mereix, i no pensem regalar-la-hi en cap cas", va dir ahir Oriol Junqueras des de Brussel·les, un missatge que també ha compartit aquest dimecres. En aquesta línia, avui ha avisat que no regalaran "la bandera del diàleg i de la negociació a qui no se la mereix". "I està clar que una part del govern espanyol no se la mereix, per moltes raons, però també perquè tenen l'obligació de garantir que la negociació tingui lloc en un ambient en què no s'espiïn persones, càrrecs electes, dirigents i advocats".