A poc més de 20 dies per una nova convocatòria electoral si no s'investeix abans un president de la Generalitat, el vicepresident, Oriol Junqueras, ha insistit des d'Estremera en la formació d'un Govern per "no malbaratar" els resultats de les eleccions del 21-D. Així ho ha demanat en una entrevista a Catalunya Ràdio.
Junqueras, que ha subratllat que "no hi guanyem res sense fer govern i, en canvi, arrisquem molt per tornar a la mateixa situació en el millor dels casos", ha volgut posar en relleu que "no entenc quin sentit té que malbaratem el resultat del 21-D, que no en comencem a treure profit", al mateix temps que ha assegurat que "amb tots els empresonats que he pogut parlar, coincidim que cal fer govern. Confio, en tot cas, que serà així".
Precisament en aquest sentit, el vicepresident ha enviat un missatge clar a la CUP i als comuns emplaçant-los a "sumar-se desacomplexadament a la defensa dels drets i les llibertats davant l'autoritarisme i la regressió democràtica", però també a decidir si "volen ser part de la solució. Si volen sumar i ajudar. Si volen fer una aposta estratègica que ens porti a sumar complicitats i ser més forts o no".
Enquistament del 155
Anar cap a noves eleccions, doncs, no és una bona opció per a Junqueras. A parer seu, "si en lloc d'aprofitar el resultat el que fas és jugar-te'l, el millor que et pot passar és que tornis a quedar on eres, en el millor dels casos". I no només això. També ha apuntat que "no guanyem res perpetuant el 155" i, justament per això, ha insistit en la idea que "recuperar les institucions ja és un pas en si mateix tot i que és obvi que només és un primer pas i que cal més".
Una vegada endinsats en la nova legislatura, Junqueras creu que, a banda de "continuar fent una bona feina, cal cal emprendre una defensa dels drets civils i polítics del conjunt dels ciutadans, amb la creació d'una oficina, i aturar la involució democràtica que estem patint" perquè, ha recordat, "ens hi estem jugant els drets i les llibertats de tothom".
Ara bé, el vicepresident ha assenyalat que aquesta "no pot ser una legislatura ordinària perquè les circumstàncies no ho són", i ha afegit que "també ens toca refer la destrossa que estan provocant" perquè, per exemple, "només cal veure com estan desmantellant la Conselleria d'Exteriors, les decisions que s'estan prenent a Interior, els acomiadaments, l'amenaça contra els mitjans públics o l'escola".
Esperança escèptica
Sobre el seu futur, Junqueras s'ha mostrat escèptic perquè ha posat damunt la taula que "tot allò que no depèn de nosaltres o de mi demana cautela quan no un cert escepticisme". Segons el seu punt de vista, "seria lògic" que, com a mínim, el traslladessin a una presó catalana, però, tot i així, no s'ha mostrat gaire confiat.
Això sí, el vicepresident ha volgut enviar un missatge d'esperança als ciutadans subratllant que "cal persistir sempre i oferir alhora un projecte inclusiu", així com que s'ha de fer sempre "respectant la voluntat popular i escoltar sempre els ciutadans, que són qui han de poder decidir democràticament el futur del país".
I és que, a més, si es té en compte la situació dels exiliats, queda clar que "no hi ha rebel·lió" perquè "sempre hem estat un moviment cívic, pacífic i democràtic que detesta la violència". Tanmateix, però, Junqueras també s'ha mostrat prudent sostenint que "no em vull avançar a res" perquè "potser alguns poders de l'Estat volen insistir a anar en contra de la resta de democràcies occidentals".
Fort i serè
Malgrat que s'ha lamentat que "no té ni cap ni peus, però el cert és que som a presó sense judici i a 600 quilòmetres de les nostres famílies", Junqueras ha assegurat que "em sento fort i serè" i ha destacat que "la presó no podrà canviar les meves conviccions, que són les d'un demòcrata que s'inspira en valors universals".
El vicepresident ha explicat que "a la presó intento analitzar amb fredor els esdeveniments i procuro traslladar reflexions que ens permetin treballar a mitjà i llarg termini i no captius del curtterminisme" com, per exemple, que "a Europa tothom està dient que no ha existit [el delicte]" i ha tornat a posar de manifest que "cap democràcia occidental el comparteix", cosa que, a judici seu, "hauria d'obligar a reflexionar els demòcrates espanyols": "Només cal veure la situació dels processats. A Espanya, empresonats. A Europa, en llibertat. Són dades objectives i no cal afegir res més".
Per tot plegat, Junqueras ha insistit en la idea que "jutgen idees, jutgen la voluntat popular", motiu pel qual s'ha tornat a lamentar que "resoldre les discrepàncies polítiques a cop de Codi Penal no ajuda a resoldre res, no facilita res i ho enquista tot". En definitiva, per al vicepresident els empresonaments representen "un retorn a l'autarquia judicial" perquè "quan tot Europa contradiu les teves decisions és que vas en direcció contrària. I quan vas en direcció contrària t'has de preguntar si no ets tu el que no va bé i no pas tots els altres", ha sentenciat.