Més retrets entre els socis de Govern. Avui, de la boca del president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras. L'exvicepresident de la Generalitat ha lamentat avui que Junts defensi l'aposta pel 'sit and talk', que busca internacionalitzar el conflicte català, però que, en canvi, no sigui a la taula de diàleg amb l'Estat. "Tothom està convidat a seure a dialogar i negociar", ha afirmat, segons l'ACN. Així, en un dard cap als de Carles Puigdemont, ha retret que quan hi ha l'oportunitat, Junts prefereix no ser-hi.

 

 

Ara bé, cal recordar que sí Junts no és a la taula de diàleg amb l'Estat no és per una decisió pròpia. El partit va designar com a representants Jordi Sànchez, Jordi Turull, Míriam Nogueras i Jordi Puigneró, dels quals només el darrer és membre de l'executiu català. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va criticar aquesta proposta, ja que considerava la trobada amb La Moncloa havia de ser de governs. Així, i amb Junts decidits a no tirar-se enrere, l'executiu català va optar per anar a la taula de setembre únicament amb representants d'Esquerra Republicana.

Tot i això, Junqueras ha reconegut que la taula de diàleg encara no ha aconseguit els objectius que haurien desitjat. En aquest sentit, ha apuntat que fa falta concreció amb les dates de la taula de diàleg, que de moment ha quedat ajornada sine die i no es reuneix des del setembre. Així, el president d'ERC ha retret que aquesta situació demostri que el govern espanyol "no es pren seriosament els problemes de la societat catalana i dels ciutadans de Catalunya". Però ha reivindicat la perseverança del seu partit: "Tant és que els altres no vulguin ajudar a resoldre els problemes. Els que sempre donem la cara a tot arreu i estem disposats a parlar amb tothom som els d'ERC", ha manifestat.

"Un dia hi haurà una negociació"

El que ha quedat palès és que, tot i els fracassos, Junqueras confia en la taula amb l'Estat. Així, ha pronosticat que "un dia" hi haurà "una negociació, encara que només sigui per repartir els actius entre la república catalana i l'Estat espanyol". Tot i això, ha reconegut que en el context actual el resultat no depèn només de la part catalana, sinó també del govern del PSOE. "La millor manera que això funcioni és que nosaltres siguem prou forts per obligar els altres a fer allò que no volen fer, que és dialogar i negociar", ha exposat. Alhora, ha indicat que les converses són "el que demana la societat catalana i internacional".

Crítiques cap a Junts

Aquestes paraules crítiques de Junqueras amb els socis de Govern d'Esquerra Republicana no són inaudites. Després dels fets que van envoltar el cas Juvillà a principis de febrer, per exemple, Oriol Junqueras ja va aprofitar per reiterar que no sabien que el diputat de la CUP ja no tenia la seva acta. El republicà va deixar clar que aquells fets no havien de malmetre el bloc independentista, però va recordar que quan Torrent es va trobar en la mateixa situació va esperar que hi hagués "una sentència ferma del Tribunal Suprem" per retirar l'escó a Quim Torra. En canvi, va considerar que Borràs havia actuat "molt abans".

Contra l'unilateralisme

L'aposta pel diàleg tampoc és nova. Fa un mes, el president d'ERC ja va refermar-se en la seva posició de defensar la taula de diàleg amb l'Estat espanyol. Junqueras va remarcar que no hi ha cap conflicte que tingui una resolució senzilla. "Cap qüestió políticament complexa es resol de manera unilateral", va sentenciar. Ara bé, tot i el seu al·legat en pro del diàleg amb l'Estat el dirigent d'ERC va advertir el govern espanyol que si no mostrava voluntat de dialogar, la ciutadania ho veuria. En aquesta línia, va animar l'executiu de Pedro Sánchez a exposar qualsevol proposta que tingués per Catalunya.