El govern espanyol ha anat saltant de l'Operació Diàleg a l'Operació Sant Jordi passant per l'Operació Catalunya i l'Operació Precinte, entre molts intents d'establir vincles amb Catalunya i altres per frenar el procés, alhora que s'enroca a l'hora de parlar sobre el referèndum.
L'Operació Sant Jordi promulgada per la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, ha encés un nou foc al Parlament, aquesta vegada entre el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, i la diputada del PP Andrea Levy, que s'han enganxat per la suposada "politització" -o no- de la diada de Sant Jordi.
La cosa ha començat calmada, però ja s'entreveia un cert aire d'animadversió entre ells. Levy s'ha limitat a preguntar al també conseller d'Economia "com valora la col·laboració institucional de la candidatura de la festa de Sant Jordi com a patrimoni immaterial de la Unesco". Una pregunta que ja apuntava maneres i que ha acabat en una pluja de retrets, sobretot de la diputada popular.
Junqueras, visiblement tranquil, s'ha cenyit a respondre-li que "sempre valorem positivament qualsevol col·laboració" i l'ha emplaçat a no tenir "la temptació d'atribuir-se un mèrit o de penjar-se una medalla que no li correspon" perquè si Sant Jordi ha arribat tan lluny, ha subratllat, "és per mèrit de la gent i fruit del seu esforç", i ha acabat preguntant-li, subtilment, si "no caurà en la temptació de polititzar la festa de la gent, oi?".
El Titànic i la festa
Levy, aparentment molesta i desitjant-li amb ironia que "espero que li regalessin molts llibres", ha retret al vicepresident que "són pitjor que la història del Titànic" i ho ha justificat sota l'argument que "molta festa, però al final la seva acció exterior és l'enfonsament", no només per voler tirar endavant el referèndum, sinó també per "voler-se apropiar-se de la identitat catalana i volen apropiar-se de Sant Jordi com una festa independentista com ja han fet amb la Diada".
I és que davant la resposta de Junqueras, ha aprofitat per començar a discutir sobre el procés i el "decret absolutament il·legal" del referèndum i li ha retret que al Govern "els molesta la col·laboració", així com que "el millor de tot és que vostès no canvien el guió de les seves intervencions: els molesta quan no els ajuda i els molesta quan els ajuda, els molesta que tinguem objectius comuns i que treballem conjuntament".
Precisament per això, l'ha instat a fer-li cas perquè, ha posat de relleu, "això no va de ser equilibrista, va de ser equilibrat [...], això va de fer el ridícul" i l'ha emplaçat a no fer-lo perquè, de moment, considera que "ja ho estan demostrant a nivell internacional".
Eix d'irritació
Junqueras, molt més calmat a simple vista que Levy, li ha dit amb to sarcàstic que "gràcies pel to sempre ponderat de les seves intervencions", per després aclarir que "m'ha semblat trobar-hi un cert eix d'irritació que no entenc perquè la resposta que li he donat era molt positiva", tot referint-se a que ell només s'ha limitat a dir que si la festivitat de Sant Jordi pot acabar sent patrimoni immaterial de la Unesco és per l'esforç de la gent.
"M'ha sorprès la seva habilitat per barrejar-ho tot, si li acabo d'explicar que Sant Jordi és la festa de la gent precisament", li ha recordat el vicepresident, i ha insistit en què, des del Govern, "valorem molt positivament tota mena de col·laboració".
Una col·laboració que, d'altra banda, considera "natural", motiu pel qual s'ha qüestionat que "com és que vostè destaca una cosa que hauria de fer de natural", així com si això "no ho avalaria qualsevol govern del món". "A Catalunya hem tingut la sort, l'habilitat i la capacitat de convertir-lo en una festa extraordinària que tothom reconeix i estem molt contents que vostès també sentin i comparteixin aquest patró de la Generalitat de Catalunya", ha conclòs Junqueras.