Oriol Junqueras, de visita aquesta setmana a la República d'Irlanda i a Irlanda del Nord per estrènyer llaços amb el Sinn Féin, s'ha reunit aquest dimarts a Dublín per primer cop amb la líder del partit i guanyadora de les últimes eleccions al país, Mary Lou McDonald. En aquesta reunió també hi ha participat el responsable del partit en matèria de política exterior i defensa, Matt Carthy, amb qui es va conèixer al Parlament Europeu i que va visitar el líder d'ERC quan estava empresonat a Lledoners. Des de llavors, mantenen una relació propera i, segons ha pogut saber ElNacional.cat, tots dos tenen la voluntat de treballar junts l'autodeterminació en dos països occidentals, un des de la reunificació d'Irlanda i l'altre per la independència de Catalunya. Des d'ERC fan una valoració molt positiva d'aquesta trobada, que s'emmarca dins aquest viatge de Junqueras en plenes negociacions per la investidura de Pedro Sánchez. El partit defensa que aquestes reunions han de servir per conèixer "elements metodològics i estratègies negociadores" que van permetre arribar a l'Acord del Divendres Sant el 1998 i que va posar punt final a 35 anys de conflictes armats. 

Amb l'amnistia sobre la taula 

Precisament, aquest és un dels temes de conversa que ha sorgit durant la visita del líder republicà al territori irlandès. En la seva primera jornada, a la ciutat de Cork, la segona de la República, Junqueras es va reunir amb regidors de l'ajuntament i també amb diputats del Sinn Féin a l'Assemblea de la República d'Irlanda, on el partit compta amb 35 representants. Amb ells, segons fonts d'ERC, Junqueras va analitzar el context polític actual a l'Estat, la negociació per una llei d'amnistia que exigeixen els partits independentistes per la investidura de Sánchez, la taula de negociació entre els governs català i espanyol, un nou referèndum d'autodeterminació a Catalunya, però també sobre si els acords del Divendres Sant poden servir d'exemple per resoldre el conflicte polític al país. 

La visita de Junqueras, que s'allargarà fins divendres, continua demà dimecres a Belfast, la capital d'Irlanda del Nord i on el 1998 es van signar aquests acords entre el govern britànic i irlandès. Serà allà on es reunirà amb el portaveu del partit, Declan Kearney, i també amb l'alcalde de Belfast Ryan Murphy, que va assumir aquest càrrec el passat mes de juny amb només 28 anys. Amb tot, la reunió més important d'aquest viatge de Junqueras arribarà el pròxim dijous, quan es trobarà amb Gerry Adams, una de les cares més conegudes del conflicte d'Irlanda del Nord i també de la seva resolució a finals dels anys noranta. Adams va presidir el Sinn Féin des del 1983 fins que va renunciar al càrrec el 2018, quan va assumir-lo Mary Lou McDonald.