La vigília de l'esperat retrobament entre els dos principals referents de l'independentisme polític, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, el líder d'ERC s'hi ha referit, durant una atenció als mitjans de comunicació a les portes del Parlament Europeu d'Estrasburg. "No ens cal cap reconciliació. Per part meva els asseguro que hi ha hagut sempre tota la voluntat d’entesa", ha respost el vicepresident de l'1-O preguntat per les expectatives que té en la cita d'aquest dimecres a Waterloo. "Sempre és un plaer tenir l'oportunitat de retrobar-nos", ha remarcat. 

Dues setmanes després d'haver recuperat el passaport i la llibertat de moviments a través de l'indult concedit pel govern de Pedro Sánchez, Junqueras i la resta de presos d'ERC -Raül Romeva, Carme Forcadell i Dolors Bassa- han tornat a creuar la frontera. La setmana passada van fer-ho per reunir-se de nou amb la secretària general d'ERC, Marta Rovira, a Ginebra. Avui ha estat per ser a l'Eurocambra, aprofitant l'últim ple abans del període de vacances. Allà s'entrevistaran amb diversos eurodiputats de diferents grups parlamentaris, de la família de l'Aliança Lliure Europea, del qual forma part ERC. La intenció inicial de Junqueras era que el retrobament amb Puigdemont es produís avui a Estrasburg, però el líder de Junts no tenia previst assistir al ple perquè no ha d'intervenir i per tant, seguirà la sessió telemàticament. Sí que hi era, en canvi, la també eurodiputada Clara Ponsatí. L'exconsellera ha rebut Junqueras, Romeva, Bassa i Forcadell a l'entrada de la seu d'Estrasburg. 


Junqueras i la resta de presos d'ERC amb Clara Ponsatí i membres de l'ALE. / ACN

L'escó d'eurodiputat

A les portes del l'edifici europeu, Junqueras -que a les eleccions de 2019 va ser escollit eurodiputat-, ha anunciat que no renuncia a l'escó que va obtenir ara fa un parell d'anys. El Tribunal Suprem li va negar l'opció de sortir de la presó per assumir i prometre la seva cadira a l'Eurocambra, amb l'argument que havia de jurar abans la Constitució. Tanmateix, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea va advertir que aquest pas no era necessari, sinó que la condició d'eurodiputat s'obté en el mateix moment de ser escollit i va reconèixer la immunitat parlamentària del cap de files d'ERC. La justícia espanyola, però, va mantenir la seva decisió, al·legant que com que la sentència era ja ferma, Junqueras estava inhabilitat per a l'exercici d'un càrrec públic. Al gener de 2020, el president de l'Eurocambra, David Sassoli, va declarar vacant l'escó de Junqueras. Els seus advocats van tornar a recórrer a la justícia europea, que està pendent de resoldre. "No donem per perdut res", ha assenyalat el president republicà. 

Anteriorment, tant Junqueras com Romeva havien exercit d'eurodiputats, entre els anys 2009 i 2012 el primer i entre 2004 i 2014 el segon. És aquesta condició d'antics membres del Parlament Europeu que els ha permès tornar a accedir al recinte per contactar amb els eurodiputats presents. Des d'ERC apunten que la voluntat és internacionalitzar el conflicte català i evidenciar que la repressió continua malgrat els indults. 

Aquest vespre, la delegació dels presos d'ERC, encapçalada per Junqueras, viatjarà en cotxe fins a Brussel·les, on faran nit. L'endemà es desplaçaran fins la residència oficial de Carles Puigdemont. 

 

A la imatge principal, Junqueras, Romeva, Serret, Forcadell i Bassa a les portes de l'Eurocambra. / ERC