El líder d'Esquerra, Oriol Junqueras, referma la seva convicció en l'èxit de la taula de diàleg i demana mà estesa entre el govern català i espanyol. En una carta escrita a La Sexta, defensa l'estratègia dels republicans malgrat els dubtes que planteja a la resta de forces independentistes, Junts i CUP, aquesta via: "Mai renunciarem al diàleg ni la negociació. Seria d'una ingenuïtat creure que el diàleg polític amb l'Estat donarà fruits tangibles de forma immediata, però creure que podem prescindir d'ell seria una irresponsabilitat altíssima. Per molt que es critiqui i es ridiculitzi, la taula de diàleg i negociació entre governs és un èxit en sí mateixa perquè obre un espai per la potencial resolució del conflicte".
La fórmula que planteja és clara però Junqueras també demana sumar, encara més, ingredients: "Per convertir-nos en un estat, és imprescindible construir una gran majoria a Catalunya i a la vegada cal guanyar-se la legitimitat a tot arreu. La partida es juga dins i fora. La conclusió és que necessitem ser més, una majoria incontestable, plural i transversal que demostri que es governa bé per a tothom i posi en el centre de l'agenda, la resolució del conflicte polític existent per vies democràtiques". Així doncs, en la defensa de la via de la independència com la "millor eina per ajudar" els catalans, admet que aquesta "s'ha d'adaptar a les circumstàncies amb les estratègies" més oportunes per a cada moment.
Via escocesa: referèndum pactat
Junqueras encara demana més però cal recordar que l'independentisme ve de batre rècords en les darreres eleccions del 14-F i va aconseguir un dels seus objectius més reclamats: superar per primera vegada el 50% dels sufragis, concretament amb el 51,32%. La xifra surt de la suma d'ERC, Junts i la CUP i també la dels partits independentistes extraparlamentaris, entre els quals destaca el PDeCAT amb 76.900 vots. També en nombre de diputats, la suma d'ERC, Junts i la CUP és la més alta de la història, i puja a 74 diputats: 33 d'ERC, 32 de Junts, i 9 de la CUP, 6 per sobre de la majoria absoluta, que està fixada en 68 escons. En l'anterior legislatura l'independentisme tenia una majoria de 70 escons, 4 menys que l'actual.
Precisament, Junqueras s'emmiralla en el model d'Escòcia que s'encara cap a un segon referèndum havent aconseguit menys suport independentista en les darreres eleccions, un 50,1%, que a Catalunya: "I avui seguim creient que la millor via, com sempre hem defensat, és l'escocesa. La via del pacte i l'acord, la via del referèndum acordat. És l'opció que genera més garanties i reconeixement internacional immediat. Perquè sabem que d'altres vies no són viables ni desitjables en la mesura que, de fet, ens allunyen de l'objectiu a arribar". Aquesta aposta ferma per un referèndum pactat que contraposa amb altres solucions, ja ha aixecat la polseguera mediàtica dels mitjans espanyols i consideren que Junqueras renuncia, d'aquesta manera, a la via unilateral.
I sobre els indults?
Junqueras veu en els indults una mena de deferència a l'entesa de tot aquest diàleg que planteja i reitera a la carta: "Per nosaltres, ho hem explicat moltes vegades i ho seguim defensant sense matisos, l'amnistia és la nostra prioritat per acabar amb la persecució judicial. La qüestió no acaba ni amb els exiliats, ni amb els presos i preses polítiques, sinó que s'ha de fer extensiva a les altres 3.000 persones que pateixen causes judicials. Malgrat tot, la gestualitat que pugui alleugerir el conflicte, pal·liar el dolor de la repressió i el patiment de la societat catalana, i qualsevol gest en la línia de la desjudicialització del conflicte, ajuda a poder recórrer aquest camí".