Oriol Junqueras, que aquest cap de setmana va presentar la seva candidatura per tornar a presidir ERC, ha negat en rodó qualsevol implicació seva en l'estructura B del partit, que es troba a l'ull de l'huracà. En una entrevista a RAC1 dos dies després que carregués contra els responsables d'aquesta organització paral·lela per haver traït els principis del partit i haver fet passar vergonya als militants, ha deixat clar que ell no en sabia res de res i que se'n va assabentar fa "poques setmanes", quan va sortir publicat als mitjans de comunicació arran de l'escàndol pels cartells dels germans Maragall. "Es va organitzar quan jo estava a la presó, perquè ni jo ni l'Executiva ni el Consell Nacional ho sabéssim. No vaig tenir l'oportunitat de saber-ho, hi havia gent que no volia que ho sabés", ha deixat anar el líder de Militància Decidim.

Preguntat per quin motiu els instigadors de l'estructura paral·lela li ho haurien volgut amagar, ha donat dues explicacions possibles: "Perquè no en tenien confiança o perquè sabien que aquest tipus de coses no tindrien el meu aval". En aquest sentit, ha recordat que la B va començar a treballar el gener del 2018, quan Junqueras era a la presó d'Estremera i "les comunicacions eren molt difícils". 

Cap missatge comprometedor

El dia en què es va publicar el missatge de Marta Rovira reclamant aprofitar els cartells contra els germans Maragall per arrencar vots de solidaritat per al seu candidat a l'alcaldia de Barcelona, la secretària general va escriure en una carta que tenia "captures" que posarien en un compromís més d'un company de partit. Qüestionat per si aquests missatges podrien ser seus, Junqueras ho ha negat rotundament: "No existeixen les captures que podrien anar contra mi perquè no ha existit mai cap missatge comprometedor", ha dit l'expresident d'ERC, que també ha rebaixat el to respecte al seu discurs a Olesa de Montserrat, on no va esmentar en cap moment el nom de Rovira: "Sé que durant molt de temps era impossible que ella sabés una cosa així i ho permetés". 

"A la Marta Rovira li desitjo el millor, hem tingut una amistat que jo voldria salvar i mantenir i no sé en quina mesura això és possible", ha assegurat durant l'entrevista. Mentre Junqueras pronunciava aquestes paraules, Rovira escrivia a les xarxes: "Per responsabilitat, no contestaré avui a l’Oriol Junqueras. Per respecte al projecte comú, no ho faré fins que tanqui l’actual mandat de la secretaria general. I quan arribi el moment, ho faré pel país i per la bona gent d’Esquerra Republicana". L'expresident del partit ha assegurat, al seu torn, que "ella comparteix amb mi que hi ha coses que no haurien de passar en el futur". 

Dubtes sobre l'acord pel finançament

Preguntat per l'acord amb el PSC que va permetre investir Salvador Illa i sobre el qual pràcticament no es va pronunciar abans de la consulta a la militància, Junqueras ha assegurat que té alguns "elements d'incertesa", com ara la quota de solidaritat. "Com serà? Com de gran serà?", s'ha qüestionat Junqueras, que ha manifestat que aquest element condiciona el resultat de l'acord. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!