Oriol Junqueras i Félix Bolaños escenificaven aquesta setmana el pacte d'investidura. Una encaixada de mans servia per confirmar l'entesa entre ERC i el PSOE: els republicans entregaran el seu vot favorable a Pedro Sánchez a canvi del traspàs integral de Rodalies, una amnistia "per a tothom, sense excepcions ni exclusions", la condonació de part del deute de la Generalitat envers l'Estat, i la continuïtat de la taula de diàleg. Ara bé, el president d'ERC ha volgut deixar clar que el pacte amb els socialistes no anirà més enllà de la sessió per fer Sánchez president.
"Aquest és un acord d'investidura, i que la legislatura tingui continuïtat o no dependrà del nivell de compliment dels acords", ha advertit, en una entrevista a El Periódico. "Si el PSOE compleix els acords, arribarem a nous acords i és més fàcil que la legislatura tingui continuïtat. Si els incompleix, serà pràcticament impossible". D'aquesta manera, Oriol Junqueras ha volgut advertir als socialistes que no els entregaran un xec en blanc. De la mateixa manera que durant la passada legislatura, els republicans valoraran, llei a llei i qüestió a qüestió, el seu suport o rebuig a les propostes del govern espanyol.
L'amnistia no és un "punt final"
Pel que fa a l'amnistia, el president d'ERC ha volgut celebrar el compromís assolit amb el PSOE en aquesta matèria, si bé encara no s'han revelat els detalls concrets de la mesura de gràcia i falta per tancar l'entesa entre Junts per Catalunya i els socialistes. Segons Junqueras, l'amnistia no serà un "punt final" del procés independentista, sinó que és "el punt inicial d'una negociació entre iguals, una negociació de debò, entre Catalunya i l'Estat espanyol". La intenció és que, a través d'aquesta negociació directa, s'aconsegueixi permetre que el conjunt de la societat decideixi el seu futur "votant". I també ha llançat una advertència sobre les possibles vies cap a la independència. "No renunciarem a la democràcia i, per tant, no renunciarem a tots aquells actes d'unilateralitat que són consubstancials a la democràcia i tampoc als actes multilaterals perquè la independència exigeix el reconeixement de la comunitat internacional", ha afirmat.
No s'ha quedat aquí, i Junqueras també ha opinat que la mesura de gràcia pactada amb el PSOE és "un reconeixement per part de l'Estat que moltes de les coses que va fer, gairebé totes, estaven mal fetes i eren injustes". I s'ha mostrat confiat que la mesura no serveixi per "posar pals a les rodes" a l'hora d'aconseguir sentències favorables des del Tribunal Europeu de Drets Humans, que l'independentisme espera amb candeletes des de l'inici de la judicialització del procés. D'altra banda, ha rebutjat que l'amnistia acordada entre republicans i socialistes sigui només per a 'VIPs', com afirmava Junts. "La llei és per a tot el món, no té exclusions ni excepcions. És per a tots aquells que han estat implicats en la causa política de la independència i, en aquest sentit, ningú ha de patir", ha argumentat.
Junqueras, president de la Generalitat?
Encara en referència a l'amnistia, la mesura de gràcia significaria que decauria la inhabilitació del president d'ERC i que, per tant, ja podria presentar-se com a candidat a unes eleccions catalanes. Malgrat aquesta temptadora perspectiva, Junqueras no ha volgut enviar gaires pistes i s'ha limitat a dir que està en política per servir Catalunya, com ha fet "sempre". "En la mesura que estic aquí per servir el meu país, també estic aquí per servir el president del meu país, que és Pere Aragonès", ha dit.