Oriol Junqueras és un dels grans defensors de la reforma del delicte de sedició, del qual en tot moment destaca que aquest se suprimeix i es deroga, tot i que sorgeixi de la seva eliminació el delicte de desordres públics agreujats, que és precisament el que denuncien la resta de partits i entitats independentistes. En tot moment, l'exvicepresident de la Generalitat i pres polític indultat ara fa un any i mig ha volgut destacar que aquesta eliminació és fruit de la negociació a la taula de diàleg entre el govern català i l'espanyol, tot i que en aquesta només hi han participat sempre consellers d'ERC, també abans de la sortida de Junts del Govern. Per això, en una entrevista publicada per El Periódico per valorar la importància d'aquesta reforma i també tot el que se'n desprèn, com la possibilitat que es presenti a unes eleccions, el retorn dels exiliats, la possibilitat també de reformar el delicte de malversació i com queda la relació amb el PSC i el PSOE, Junqueras ha lamentat que "si el conjunt de l'independentisme ens ajudés a abordar les grans qüestions pendents, estaríem molt més a prop de la república catalana".
Sobre el fet que amb aquest pacte pugui ser l'inici d'una nova etapa amb el PSC i el PSOE, Oriol Junqueras s'ha mostrat escèptic, tot i que ha destacat que "en la qüestió de la sedició i dels delictes dels desordres públics la seva posició és molt més adequada al que diuen els organismes internacionals i allò que sempre hem defensat nosaltres". Amb tot, des del primer moment en què va Pedro Sánchez va anunciar la reforma del delicte, des del socialisme s'ha intentat rebaixar l'eufòria dels republicans, assegurant que aquest fet no forma part de la desjudicialització i fent declaracions molt dures contra l'independentisme. Així, en aquest marc, davant la possibilitat que el fet que els socialistes hagin acceptat reformar la sedició pugui suposar que des d'ERC s'acostin postures per negociar els pressupostos amb el PSC, tal com els de Salvador Illa sempre han demanat, el president dels republicans ho supedita al fet que des del PSC també és mostrin compromesos a reformar el delicte de malversació, ja que bona part dels presos polítics, entre els quals ell mateix, van ser condemnats pels delictes de sedició però també malversació.
Una malversació "pensada", segons Oriol Junqueras
Després que s'hagi reformat el delicte de sedició, ara l'objectiu hauria de ser segons Junqueras, que també es modifiqui el de malversació: "Esperem que es permeti adequar també aquest delicte, ja que la malversació que se'ns imputa és una malversació per pensament, només pensada. I els delictes per pensament haurien d'haver desaparegut, segons la Filosofia del Dret, des del segle XVIII", ha reflexionat qui va ser vicepresident del Govern durant l'1 d'octubre. Alhora, la reforma d'aquest delicte podria semblar una empara de la corrupció per a moltes persones, especialment les contràries al govern espanyol, però Oriol Junqueras creu que és possible, ja que en el seu cas, el que se'ls imputa no és haver malversat "sinó el fet d'haver pensat en una possible destinació de fons públic per organitzar un referèndum", reiterant que l'essencial és evitar "que algú sigui condemnat per pensar en una 'malversació', en cap cas emparar la corrupció".
Per altra banda, Junqueras ha reiterat que l'1-O no era delicte, ni amb el Codi Penal actual i que estava vigent quan van ser condemnats ni tampoc amb el nou que sorgirà després d'aquesta reforma, però creu que ara millorarà en el sentit que "els abusos interpretatius seran més difícils". En aquest sentit, ha posat com exemple el seu cas, ja que el Tribunal Constitucional va emetre tres vots particulars quan va resoldre els recursos dels presos en què es reconeixia que "de la lectura que condemna a Oriol Junqueras és impossible deduir perquè ha estat condemnat". A més, ha volgut destacar que el fet que l'Estat hagi optat per reformar el Codi Penal "demostra la molta raó que ens assisteix quan presentem recursos al àmbit europeu", i no pas al contrari.
El retorn dels exiliats
Moltes persones de la dreta i extrema dreta que volen fer caure el govern de Pedro Sánchez asseguren que aquesta reforma farà que els exiliats, especialment Carles Pugidemont, puguin tornar a Espanya, fet que s'entén com una concessió de Pedro Sánchez a l'independentisme. A ERC, el cas afecta especialment a la seva secretaria general, Marta Rovira, que es va exiliar a Suïssa el 2017. Amb tot, Junqueras ha lamentat que "no s'ha aplanat el camí" pel retorn dels exiliats, ja que en el cas de Rovira "segueix acusat d'un delicte absolutament al·lucinant que és el de la rebel·lió". Per això, ha reflexionat, mentre el Suprem mantingui aquesta acusació, el seu retorn és "impossible". Oriol Junqueras també s'ha referit a la possibilitat de ser candidat a les eleccions generals o al Parlament, assegurant que "ho desconeix", ell i tothom, perquè tot plegat depèn del temps que trigui el Suprem a corregir la sentència.