Les dures declaracions de Xavier Vendrell contra Oriol Junqueras ja tenen resposta de Militància Decidim, la candidatura amb la qual l'expresident d'ERC intentarà recuperar la direcció del partit el 30 de novembre. En un comunicat, han anunciat que portaran les seves paraules a El Matí de Catalunya Ràdio, que descriuen com "un reguitzell de calúmnies i falses acusacions que contravenen els estatuts del partit", a la Comissió de Garanties d'Esquerra. Segons Militància Decidim, les declaracions de Vendrell, en les quals ha assegurat, entre altres coses, que Junqueras es va amagar a Montserrat el 27 d'octubre del 2017, que si perd el congrés estriparà el carnet i que menteix quan diu que no prenia les decisions que afectaven el partit, també són contràries a "les més elementals normes de respecte i educació entre la militància de la nostra organització política". 

Anant més enllà, la candidatura demana "acabar amb els atacs personals i polítics entre companys de partit des de plataformes públiques", que, asseguren, "estan destrossant la imatge pública d’Esquerra Republicana. Ens cal un congrés sense calúmnies ni retrets públics". La resta de candidatures, especialment des de l'entorn de Nova Esquerra Nacional, com ara Teresa Jordà, es van expressar d'una manera molt semblant després de l'acte de Junqueras a Olesa de Montserrat, en què l'expresident va sortir a l'atac.

Foc Nou demana una nova etapa

Des de la candidatura Foc Nou, el seu número 3 i que optarà a una vicepresidència, Gabriel Fernández, ha apuntat a través de les xarxes que "cada dia que passa cap al congrés, amb paraules, mítings i piulades d'alguns, evidencia la necessitat urgent de posar fi a aquesta etapa i iniciar-ne una altra d'il·lusionant, cohesionadora i dignificadora per a tothom. Per això hi som: som Foc Nou". 

Unes declaracions molt contundents

Xavier Vendrell ha estat molt dur contra Junqueras, a qui ha demanat que faci un pas al costat com el que han fet Marta Rovira i Pere Aragonès, al capdavant de la direcció d'ERC i ha alertat que el congrés del novembre es podria acabar convertint en una repetició del 2008, no per un risc d'escissions dins d'ERC, sinó davant la possibilitat que la formació s'instal·li en una crisi permanent. En aquest sentit, ha revelat que mentre el Govern es va reunir a Palau el 27 d'octubre del 2017, ell es va "espantar i amagar a Montserrat", i que l'1-O no va ser obra seva, sinó de Carles Puigdemont i Marta Rovira.

En la mateixa línia, ha considerat que una persona que no es va posicionar de manera clara sobre si s'havia d'investir o no Salvador Illa no pot continuar liderant Esquerra Republicana, assegurant també que Junqueras i el Govern menteixen quan neguen que s'hagi negociat que es mantinguin càrrecs afins a l'expresident d'ERC dins l'estructura de l'Executiu socialista. Per això, ha assegurat que ha demanat que se li obri un expedient disciplinari, però que la direcció s'hi ha negat per no "incendiar el congrés". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!