Les pressions del cònsol espanyol a Miami, Cándido Creis, han fet perillar la renovació d'un acord que s’ha signat aquest dilluns entre el Port de Miami i el Port de Barcelona en el marc del viatge oficial del vicepresident, Oriol Junqueras, als Estats Units. Creis exigia que en el text que s'ha rubricat s’especifiqués al costat de la signatura del Port de Barcelona l'afegit: del reino de Espanya.

L’acord de col·laboració entre els dos ports, que renova un d'anterior, té com a principal objectiu l’intercanvi d’informació per millorar l’atenció dels passatgers i el moviment de càrrega. El Port de Miami és el primer del món en moviment de creuers i el de Barcelona, el primer a Europa.

Exigència inèdita

L’exigència del cònsol ha provocat sorpresa entre els responsables de les dues infraestructures portuàries. Fonts del Port de Barcelona asseguraven no recordar una exigència similar per a la signatura de cap dels múltiples pactes internacionals que han tancat els darrers anys. Tampoc des de Miami s’entenia la petició, ni s'acceptava. En un primer moment fins i tot s'ha arribat a posar en dubte la signatura.

No obstant això, no és nova aquesta reclamació per part del cònsol. Fa just un any, la mateixa exigència va posar en risc la signatura d'un pacte entre la conselleria d’Empresa i Coneixement que encapçala Jordi Baiget i el comtat Beacon Council de Miami.

L'acord ratificat avui assenyala la voluntat d'intercanviar informació en quatre grans capítols, mobilitat, seguretat, serveis i entorn mediambiental. La voluntat és que el pacte es vagi desplegant a partir d'acords específics en els diferents àmbits.

"És evident que tothom fa el que li sembla més oportú de fer", s'ha limitat a assegurar el vicepresident en ser preguntat pels entrebancs del consolat als acords comercials amb Miami. "A nosaltres el que ens sembla més oportú és ajudar a les inversions, perquè al final el que ens juguem és la imatge i la projecció de Catalunya i la capacitat de generar riquesa", ha afegit tot subratllant la receptivitat que reben per part de les autoritats.

Finalment, l'acord s'ha signat sense cap referència al "regne d'Espanya". En la sala de reunions on s'ha rubricat el document s'ha reservat la primera filera per als membres de la delegació. El nom del cònsol, que s'havia afegit amb una targeta a mà, s'ha acabat retirant. El diplomàtic ha comunicat que no hi assistiria.

MIAMI CONSOL ML

Des que Junqueras ha aterrat a Miami, en la primera etapa del seu viatge als Estats Units, el marcatge del cònsol ha estat intens. Creis s'ha presentat a tots els actes oficials i, dilluns, es va sumar a una reunió amb l'alcalde, Tomás Regalado, tot i que se li va advertir que es tractava d'una reunió privada.